Иллюстративная фотография / snegidhi.com

Рівень води в Світовому океані через 100-200 років неминуче підніметься більш ніж на метр, повідомляє РИА Новости з посиланням на агентство Франс Прес, яке володіє даними вчених NASA.

"Понад 150 мільйонів людей, з яких більшість проживають в Азії, живуть в межах одного метра від поточного рівня води", — зазначає директор підрозділу геонауки NASA Міхаель Фрайлих (Michael Freilich).

Під загрозою затоплення можуть опинитися деякі прибережні штати США, а також такі великі міста, як Сингапур і Токіо. "Є ймовірність, що воно (затоплення) повністю зітре з Землі деякі народи, що проживають на островах Тихоокеанського басейну", — заявив учений.

Відео дня

Читайте такожNASA опублікувало унікальний знімок танення льодів біля берегів Гренландії

По мірі того, як крижані покриви Гренландії та Антарктиди тануть швидше, рівень води в океані також піднімається активніше, ніж у попередні роки. Професор університету Каліфорнії, гляциолог Ерік Рігнот (Eric Rignot), підкреслює, що по мірі того, як температура атмосфери планети поступово зростає, темпи танення льодів також збільшаться.

Вчені розходяться в оцінках того, з якою швидкістю буде танути полярний лід. Згідно з даними останнього звіту Міжурядової групи експертів зі зміни клімату, рівень води до кінця сторіччя, ймовірно, має піднятися на 30-90 сантиметрів. Однак у випадку, якщо льодовики будуть активно танути, вже через 100-200 років рівень води в океані може піднятися майже на три метри, зазначає учасник програми NASA з дослідження кріосфери Том Вагнер.