REUTERS

Приблизно половина яскравих білих хмар у небі зобов'язана своїм походженням життєдіяльності фітопланктону в океанах Землі, чиї клітини виділяють в атмосферу величезну кількість аерозолів, з яких "виростають" хмари, заявляють фізики в статті, опублікованій в журналі Science Advances, пише РИА Новости.

Вчені поки сперечаються, як і чому пари води в атмосфері перетворюються на краплі, які формують різні типи хмар, але вважають, що даний процес не може початися мимовільно. Для цього необхідні "зародки" конденсації — частинки, на які "налипають" перші молекули води, які потім притягують до себе інші і формують краплю.

Читайте такожФізики знайшли антиматерію в двокілометровій грозовій хмарі

Відео дня

У ролі таких зародків можуть виступати мікрочастинки пилу, мікробів, або частинки сажі і кіптяви з викидів вулканів і вихлопів машин. За останні кілька десятиліть фізики знайшли свідчення на користь цього, але їм не вдавалося пояснити, як хмари з'являються там, де немає пилу, автомобілів або вулканів - над океанами і лісами. У 2009 році деякі фізики навіть почали підозрювати, що в народженні хмар над ними замішані космічні промені.

Як відзначають вчені, так званий "Південний океан" є одним з найбільш хмарних місць на нашій планеті, що, власне, і привернуло увагу членів групи Берроуз. Його води знаходяться на великій відстані від усіх регіонів суші, крім Антарктиди, що дозволило вченим простежити за тим, як народжуються різні типи морських аерозолів.

Як виявилося, фітопланктон породжував приблизно половину аерозольних частинок, які народжувалися над океаном, що особливо проявлялося в літні та осінні сезони у південній півкулі Землі, коли квітне планктон. Ці частинки не тільки допомагали хмарі формуватися, але і робили її більш блискучою та білою, більш помітною для людського ока.