REUTERS

Папа Римський Франциск в енцикліці (циркуляр понтифіка до єпископів, присвячений важливим соціальним, політичним або релігійним питанням), яка буде опублікована 18 червня, сваритиме політиків за те, що вони не можуть зупинити зміну клімату. Про це повідомляє журнал Nature co посиланням на проект документа, передає Lenta.ru.

У чорновому варіанті циркуляра, опублікованому в італійському журналі L'Espresso, зазначається, що глобальне потепління може призвести до «безпрецедентного руйнування екосистем і тяжких наслідків для всього людства». Франциск закликає не тільки до переходу на альтернативні джерела енергії, але й до зміни ставлення до природи.

Крім того, на думку понтифіка, розвинені країни повинні грати ключову роль в боротьбі з кліматичними змінами. Франциск вважає, що політики не зуміли домогтися значного прогресу в справі обмеження парникових газів. Так, за його словами, декларація, випущена за підсумками конференції ООН 2012 року в Ріо-де-Жанейро, «настільки ж велика, наскільки неефективна».

Відео дня

Читайте такожКраїни G7 домовилися боротися зі зміною клімату

За інформацією Nature, енцикліка розрахована на те, щоб привернути увагу до проблем екології напередодні грудневої конференції ООН в Парижі, в ході якої будуть обговорюватися нові обмеження на виділення парникових газів. Крім того, понтифік зачепить цю тему на вересневій сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Франциск не перший глава Римсько-католицької церкви, який порушив питання охорони навколишнього середовища. Однак він активніше за своїх попередників займається цією проблемою.