REUTERS

Кліматологи повторно вивчили дані щодо зростання глобальних температур за останні 20 років і прийшли до висновку, що уповільнення глобального потепління, яке вчені раніше пов'язували з "засміченням" атмосфери аерозолями, насправді є статистичною помилкою, що виникла через зміну методики виміру температур, йдеться в статті, опублікованій в журналі Science, повідомляє РИА Новости.

"Період після 1998 року є особливо складним для моделювання та вивчення, частково через стрімке потепління Арктики, і частково - через те, що методи вимірювання поверхневих температур води у світовому океані змінилися. Те, що обидві ці речі породили помилки та проблеми, можна легко зрозуміти, хоча для нас це стало трагедією", — пояснив відкриття Кевін Коутен (Kevin Cowtan) з Йоркського університету (Великобританія).

Кліматологів давно цікавлять причини загадкового "уповільнення" зміни клімату, які ми спостерігаємо, починаючи з 1998 року. Поки що серед учених немає єдиної думки на рахунок того, що саме викликає уповільнення. Частина з них приписують цю роль водам світового океану, які активно поглинають вуглекислоту, а інші — антропогенним аерозолям в атмосфері Землі.

Відео дня

Читайте такожNASA показало найбільш хмарні та сонячні місця на планеті (карта)

Томас Карл (Thomas Karl) з Національного кліматичного центру інформації в Ешвіллі (США) та його колеги вирішили перевірити, чи існує це уповільнення насправді. Для цього кліматологи проаналізували те, як змінювалися температури за останні 20 років, як збиралися ці дані і як вони аналізувалися.

В першу чергу вчені звернули увагу на те, що в останні 15 років методика вимірювання температур вод океану помітно змінилася.

За їх словами, на початку 90 років подібні виміри проводилися вкрай примітивним чином – океанологи просто закидали відро в океан, забирали пробу води і вимірювали температуру. Сьогодні подібні спостереження здійснюються за допомогою високотехнологічних буйків, оснащених радіопередавачами і маячками GPS, а також термометрів, вбудованих у двигуни кораблів.

Температури, виміряні цими приладами, можуть помітно відрізнятися одна від одної навіть для одних і тих же зразків води – зокрема, "відра" завищують температури, тоді як двигуни і буйки показують більш реалістичні цифри. Карл і його колеги спробували врахувати цей фактор комп'ютерної моделі, що описує глобальне потепління.

Читайте такожВчені звинуватили у глобальному потеплінні гази-анестетики

Як виявилося, цього було достатньо для того, щоб майже повністю закрити ту нестачу температур, над якою кліматологи ламають голову вже близько 10 років. Коли кліматологи врахували те, що до 1997 року велика частина Арктики не вивчалася кліматологами і вимірювання там не проводилися, різниця між прогнозами і реальною швидкістю потепління повністю зникла.

Іншими словами, такі результати говорять нам про те, що глобальне потепління не сповільнилося і продовжує йти колишніми темпами. Як сподіваються вчені, їхня робота переконає політиків активніше працювати над зниженням обсягів викидів парникових газів в рамках кліматичних самітів ООН.