ru.wikipedia.org

Так, наприклад, чорних стрижів, які вважаються головною ознакою літа, зараз майже не видно в небі над Фінляндією, пише yle.fi.

Читайте такожУ штаті Нью-Йорк обмежать освітлення заради перелітних птахів

"Стрижі – звичайне явище над містами і селами країни. Вони почали повертатися в середині травня, але на цьому процес зупинився. Переважна більшість так і не прилетіла", – розповідає орнітолог Мікко Пеюхенен.

Відео дня

Те ж саме можна сказати про багато інших видівх. За словами орнітолога, приміром, з соловейків прилетіла лише половина, а зелених пересмішок і болотних очеретянок – близько 25% від звичної кількості.

"В цей же час погода була мінлива, і позначка термометра трималася на рівні 10 градусів. Навіщо ж чутливим до холоду птахам летіти сюди? Звичайно, вони віддають перевагу більш сприятливим умовам", – пояснює орнітолог.

Сезон перельотів деяких птахів триває до середини червня, і ситуація, що склалася, може, на думку Мікко Пеюхенена, швидко змінитися, якщо потоки теплого повітря досягнуть Фінляндії.

"Так само існує ймовірність того, що багато птахів залишаться на гніздування в більш теплих місцях, і не прилетять до нас взагалі", - зазначив орнітолог, повідомивши, що останній раз аналогічна ситуація спостерігалася навесні 1977 ріку.