Фото УНИАН

До 2115 року Санкт-Петербургу загрожує повне затоплення. До такого висновку прийшли американські фахівці Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) в доповіді, опублікованій на офіційному сайті організації, повідомляє Російська газета.

Через сейсмічну активність підземні води можуть вивільнитися з надр і накрити країну. Вчені впевнені, що це відбудеться приблизно через сто років.

На думку вчених, це пов'язано з тим, що в Росії темпи глобального потепління вищі, ніж в інших країнах.

Відео дня

До речі, ця інформація підтверджується дослідженнями співробітників уральського інституту екології рослин і тварин. За їхніми даними, за останні 100 років у світі середня температура піднялася на 1 градус, а в Росії за цей же час - на 2 градуси.

Читайте такожЧерез стрімке танення льодовикового щита планети рівень моря підніметься на 63 сантиметри - вчені

На думку доктора біологічних наук Рашита Хантимирова, це пояснюється тим, що глобальне потепління на планеті починається з півночі, а велика частина територій Росії розташована саме в північній частині Землі.

У доповіді фахівців WWF місцями, яким слід побоюватися зміни клімату, крім Петербурга, названі півострів Ямал і кілька міст Ленінградської області.

Однак провідні російські метеорологи не згодні з твердженням заокеанських колег. На думку нині покійного ректора Російського державного гідрометеорологічного університету Лева Карліна, рівень світового океану піднімається на три міліметри на рік. За сто років це 30 сантиметрів, за тисячу років - на три метри. А в Петербурзі від 160-ти сантиметрів тільки повінь починається. Отже, на думку вченого, в найближчі п'ятсот років місто на Неві не затопить.