eoimages.gsfc.nasa.gov

NASA представило карту середньої хмарності у всіх регіонах планети. Карту створили на основі даних, зібраних супутником Aqua з липня 2002 по квітень 2015 року. Aqua вивчає циркуляцію води в океані і вплив хмар на клімат Землі. Про найбільш цікаві закономірності, виявлені картою, повідомило видання The Vox, передає Lenta.ru.

Щільність хмарного покриву передали за допомогою кольору: синій означає відсутність хмар, білий — постійну хмарність, проміжні кольори і відтінки — інші величини. Найбільш сонячними і посушливими територіями виявилися Сахара, Близький Схід, Австралія, захід Чилі і Антарктида (зазначається, що в багатьох районах південного континенту навіть не лежить сніг).

Читайте такожВисохлі озера та випалені поля: аномальна посуха в Каліфорнії триває вже четвертий рік (фоторепортаж)

Відео дня

Звертає на себе увагу велика кількість безхмарних пустель в районі 30 градусів північної і південної широти. Це результат роботи осередків Хадлі — елементів циркуляції атмосфери, які переміщують сухі повітряні маси з екватора в тропіки. Там вони спускаються в нижні шари атмосфери, поглинають вологість і перешкоджають утворенню хмар. На екватор осередки Хадлі приносять низьковисотні та вологі повітряні маси: вони піднімаються вгору і змушують пар конденсуватися в хмари.

Рясні хмари також на кордоні полярних і середніх широт. Там діють осередки Ферреля, що виштовхують повітря вгору — це сприяє утворенню великих атмосферних фронтів, які визначають погоду в середніх широтах.

Нарешті, на утворення хмар впливають і локальні особливості рельєфу. Гірські хребти виштовхують повітряні течії вгору — звідси і дощі на навітряних схилах гір. Однак до моменту переміщення на іншу сторону хребтів хмари втрачають всю вологу, що створює на підвітряних схилах мляві пустелі, подібні Тибетському нагір'ю та Долині Смерті в Каліфорнії.