Иллюстративная фотография: Ледовитый океан / NASA

В акваторії північного Льодовитого океану, кліматичні зміни протікають швидше, ніж в інших районах планети. Варто відзначити, що позитивна аномалія температурного режиму, яка виникла цієї зими в Арктиці, з кожним місяцем тільки посилюється. І минулий квітень у полярній області виявився на 10° тепліше, ніж зазвичай, повідомляють Метеовести.

У такій ситуації танення арктичного льоду після невеликої паузи в 2013-2014 роках знову активізувалося. Наприклад, у квітні площа полярної шапки планети виявилася майже на 20% менше норми, і це другий мінімальний результат за всю історію спостережень. Разом з кількістю погіршується і якість льоду. Зараз майже половину його становить тонкий однорічний лід, і ймовірність того, що він переживе тепле літо, відносно невелика.

Читайте також97% тварин Арктики постраждають від глобального потепління

Відео дня

Найбільший мінус кліматичний змін є активізація циклонічної діяльності над полюсом. Особливу небезпеку становлять так звані мезоциклони. У результаті зіткнення дуже холодного повітря, яке тече з крижаних полів, і теплої океанічної повітряної маси, розкручується вихор діаметром десятки або сотні кілометрів. Через вибухоподібний характер їх ще називають "полярними бомбами".

І якщо раніше мезоциклони "розкручувались" вздовж краю крижаних полів у Баренцевому та Охотському морях, то тепер, по мірі відтавання океану, вони проникають все глибше в Арктику. Із збільшенням повторюваності таких вихорів зростає і кількість штормів в регіоні. Льодовитий океан і без того є одним з найбільш вітряних районів планети, і навіть у відносно спокійні весну-літо тут штормить, в середньому, тиждень, місяць. А взимку-восени сильний вітер задуває практично кожного третього дня. Активізація циклонної діяльності лише посилить цю статистику, і повторюваність штормів збільшиться на 25-30%.