REUTERS

Відтепер на Кубі вода споживачам поставляється в порядку черги: пріоритет у забезпеченні надається населенню та великій рогатій худобі, за якими слідують заходи зі зрошення, виробництва продуктів харчування, промисловість, аквакультура та, зрештою, розважальні заходи.

Як повідомив інтернет-портал "Кубаконтемпоранеа", на території країни в перші три місяці цього року випало на 63% менше дощів, що стало причиною суворої посухи, зокрема в східних провінціях острова, передає ТАСС.

На Кубі створюються пункти розподілу води, встановлюються насоси в колодязях приміських зон, буряться нові свердловини. Греблі та підземні водойми взяті під посилений контроль спеціальних бригад, які ведуть постійне спостереження за витратою рідини. У місцях, де нестача вологи особливо відчутна, воду завозять цистернами та іншими транспортними засобами.

Відео дня

Читайте такожНа Тайвані через серйозну посуху обмежують подачу води

У той же час влада закликає населення до економії, оскільки великі втрати пов'язані з численними протіканнями труб у житлових будинках та на виробництвах.

Складна ситуація створилася в Сантьяго-де-Куба на сході острова. Тут водні сховища заповнені менш ніж на третину. Ще більш гнітюча картина спостерігається в східній провінції Лас-Тунас, де запаси прісної води становлять лише 29% наявних ємкостей. 112 тис. мешканців 380 селищ провінції отримують воду в цистернах. І хоча фахівці стверджують, що нинішня ситуація помітно відрізняється від тієї, що склалася в 2010 році, кубинська влада уважно стежить за її розвитком.

Читайте такожВ Каліфорнії через засуху вперше обмежать споживання прісної води

Лісники регулярно обходять свої ділянки, виявляючи осередки загорянь і встановлюючи таблички з попередженням про заборону куріння, розведення вогню, приготування їжі на відкритому повітрі. Через посуху вже третій тиждень не вдається погасити велику пожежу в природному заказнику Сьєнага де Сапата - болото Сапата, де полум'ям охоплені понад 1700 гектарів території.