скарлупа стала предметом отдельного исследования / Volker Minkus

А ще в 90-і роки на розкопках в Шенінгені знайшли найдавнішу дерев'яня зброю, повідомляє "Наука і життя". Унікальні знахідки збереглися у відкладеннях віком 300 тис. років. Колись пам'ятник знаходився на березі озера, тому у відкладеннях чудово збереглися органічні речовини: не тільки дерев'яна зброя, але і, наприклад, яєчна шкаралупа.

Вона стала предметом окремого дослідження, яке провели доктор Йорді Зерангелі і професор Ніхолас Конард з Тюбінгенського університету разом зі своїми колегами з Галле-Віттенберзького університету ім. Мартіна Лютера і з Державної служби культурної спадщини Нижньої Саксонії. Дослідникам вдалося визначити види птахів, яйцям яких вона належала.

Шкаралупа являє собою надзвичайно рідкісну категорію знахідок. Дослідники вважають, що систематичне визначення видів птахів по залишках шкарлупи в найближчі роки допоможе реконструювати кліматичні умови міжльодовикового періоду. Крім того, шкаралупа може також пролити світло на поведінку перелітних птахів 300 тис. років тому і на дієту людей того часу.

Відео дня

Фрагменти шкаралупи невеликі - кілька сантиметрів шириною і менше міліметра товщиною. Їх вдалося виявити завдяки ретельним розкопкам і промиванню. Дослідники порівняли фрагменти з яйцями сучасних європейських птахів, що зберігаються в Музеї природної історії в Брауншвейгу і Галле-Віттенберзькому університеті. Критеріями порівняння була товщина шкаралупи, її викривлення, структура поверхні, форма пор і відстань між ними.

В результаті цієї процедури вдалося визначити 5 чудово збережених фрагментів. Один з них аналогічний шкаралупі сірого журавля, ще один фрагмент - від яйця качки (ймовірно, крякви). Три інші фрагменти показують подібність з яйцями сучасного лебедя-кликуна. Останні сьогодні гніздяться, як правило, в зонах субарктичного клімату, таких, як Ісландія, Скандинавія і Сибір. Субарктичні ландшафти характеризуються низькорослою рослинністю, температура там на кілька градусів нижча, ніж у Центральній Європі.

Шкаралупа також ставить питання про те, чи не служили яйця додатковим продуктом харчування людей. Дослідники вважають, що яйця могли бути дуже важливим джерелом їжі навесні. Не виключено, що вони могли стати однією з причин, по якій мисливці і збирачі цікавилися берегами озер.