/ NASA

Більшість ефектів, спричинених зміною клімату, виглядають мало пов’язаними між собою і суперечливими, а їхній взаємний вплив ще недостатньо вивчений науковцями. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Наприклад, спостереження останніх десятиліть показують, що глобальне потепління, як це не парадоксально, спричинило похолодання вздовж європейського узбережжя. Група дослідників під керівництвом Стефана Рамшторфа зробила такий висновок у праці, опублікованій наприкінці березня в науковому часопису "Зміна клімату в природі".

Дослідники змогли оцінити зміни температури води в океані, дослідивши донні поклади й крижані керни, а також корали й річні кільця дерев. В результаті дослідження вчені з'ясували, що частина Північної Атлантики, південніше Гренландії, зазнала похолодання, незважаючи на глобальне потепління.

Відео дня

Вчені Потсдамського інституту досліджень впливу клімату не виключають, що це спостереження, яке виглядає парадоксальним, пов'язане з ослабленням потужності Гольфстріму.

Читайте такожГлобальне потепління допомогло розв'язати громадянську війну в Сирії - вчені

Інша група науковців проаналізувала дані, отримані з супутників і метеорологічних станцій. Вони дійшли висновку, що повітряні потоки також уповільнюються.

Загалом вчені вважають, що в майбутньому можна буде спостерігати більш стабільні метеорологічні умови. Влітку циклони переносять з океану на континент вологий повітряні маси - це означає дощ і похолодання. Якщо цього не трапляється, тоді спостерігається посуха, як у Росії в 2010 році.

За такою стабілізацією метеорологічних умов, на думку науковців, може стояти наступний механізм: оскільки Арктика починає поглинати відносно більше тепла, ніж інша тепліша частина північної півкулі, температурна різниця між цими регіонами поступово зменшується. Оскільки саме ця температурна різниця викликає утворення високошвидкісних потоків вітру, то чим менший перепад температур, тим менше буревіїв.

Вчені розрахували, що кожен градус глобального потепління ймовірно може спровокувати на 5 відсотків більше снігопадів над південним полюсом.