Глобальное потепление / snegidhi.com

Дослідники клімату намагаються зрозуміти, чи можливо зупинити глобальне потепління, і чи є підвищення глобальних температур на 2 градуси вище доіндустріального рівня занадто високим або дуже низьким, передають Вести.

Мета стримувати потепління на цьому рівні була ухвалена у 2010 році у Канкуні (Мексика). В основному ця мета підтримувалася представниками промислово розвинених країн, яким простіше адаптуватися до мінливого клімату. Однак багато бідних країн, які розвиваються, можуть зазнати серйозних збитків, так що їх представники вимагають, щоб планку знизили до 1,5 градусів.

Читайте такожВчені попереджають південний захід США про можливість "суперзасухи"

Відео дня

Ще у жовтні 2014 року американські кліматичні аналітики Девід Віктор (David Victor) і Чарльз Кеннел (Charles Kennel) висловили припущення, що спроби зупинити глобальне потепління на позначці на 2 градуси вище доіндустріального рівня з наукової точки зору безглузді, а з політичної - недосяжні.

"Ми просто маємо звикнути до того, що наш світ стає теплішим", - вважають вчені.

Тепер же Петра Тщакерт (Petra Tschakert) з Пенсільванського університету розкритикувала таку мету як "абсолютно неадекватну". Наукова стаття Тщакерт була опублікована у виданні Climate Change Reponses. Згідно з висновками дослідниці, підвищення глобальних температур варто прагнути зупинити на 1,5 градусах за Цельсієм. Тоді рівень моря підніметься менш ніж на метр, і це дозволить зберегти половину існуючих коралових рифів.

Тщакерт не самотня у своїй думці. В грудні 2014 року під час кліматичної конференції в Лімі (Перу) фахівці ООН зійшлися на думці, що метою вчених мають стати саме 1,5 градуси за Цельсієм. Проте технічно досягти цього буде ще складніше, навіть незважаючи на те, що, на перший погляд, різниця не дуже велика.

"При потеплінні у 1,5 градуса у біологічних видів має бути можливість мігрувати до інших місць проживання, - каже Ханс-Отто Портнер (Hans-Otto Pörtner) з Інституту Альфреда Вегенера в Бремені (Німеччина), що входить до складу Міжурядової групи експертів з кліматичних змін. - Однак при потеплінні в два градуси багато видів просто не зможуть вижити".

Читайте такожТемпи викиду парникових газів сповільнилися в 2014 році - МЕА

Більшість експертів висловлюють думку, що ніхто і не стверджував, що потепління на 2 градуси є безпечним - це довільний поріг. Однак те ж саме можна сказати і про відмітку у півтора градуси, так як вчені ще не склали прогнози і не проводили моделювання змін природних умов при такому потеплінні.

Також досі не зовсім зрозуміло, як це збереження може бути досяжним з технічної точки зору. Однак, швидше за все, майбутні кліматичні зміни завдадуть істотної шкоди бідним країнам. Варто відзначити, що в планах Паризької угоди, в тому числі, передбачена компенсація цим державам.