otdyhaem.com.ua

«Природні легені Карпат і всієї України можуть дихати вільно!» — пише на свой сторінці в Фейсбук член Асоціації Зелених України Ярослав Задесенець. Українська держава працює над тим, щоб законодавчо заборонити безконтрольну вирубку лісів, та встановленням 50-річного мораторію на експортний вивіз лісо- і пило-матеріалів. Задля державної підтримки вітчизняної лісопереробної галузі пропонується дозволити вивіз за кордон лише готової продукції вітчизняних підприємств. Житомирщина і Вінниччина, Прикарпаття і особливо Закарпаття, яке через тотальне знищення гірських лісових масивів в недалекому минулому опинилося на межі екологічної катастрофи через регулярні повені і змив родючих ґрунтів, без жодного перебільшення зітхнули з полегшенням завдяки перспективі збереження власних лісових насаджень…» — пише екперт.

«З іншого боку медалі, яка практично напевно залишиться в затінку під час вирішення нагальної проблеми, як завжди знаходяться звичайні люди. Інакше кажучи – після прийняття цього законопроекту ще одній галузі народного господарства країни загрожують тотальні скорочення і масове безробіття, адже донині переважна більшість підприємств була налаштована виключно на вирубку лісів і аж ніяк не на їх переробку. Про повний цикл виготовлення готової продукції у вигляді меблів можна й не згадувати.2 — пише Задесенець. Член АЗУ висловлює підозру, що обіцянки можновладців щодо створення нових робочих місць вже найближчим часом, нині видаються відверто популістськими.

Крім того, Задесенець вважає, що не менш важливою і вагомою проблемою залишається корупція. «Оскільки, на відміну від суцільних вирубок санітарні або вибіркові вирубки лісових масивів ніхто не скасовував, цілком можливо припустити створення в цій галузі звичних багатьом корупційних схем при розподілі квот і різноманітних дозволів…» — коментує експерт.

Відео дня