wikimedia.org

За другу половину 20 століття і початок поточного сторіччя близько п'ятої частини арктичних ставків повністю зникли, а їх середні розміри скоротилися на третину завдяки потеплінню клімату й заростанню водойм травою.

Про це пише еколог в статті, опублікованій в Journal of Geophysical Research, передають РИА Новости.

"Ставки відіграють надзвичайно важливу роль у житті Арктики. Як показує нам історія регіону, що такі водойми поступово зростали з плином часу, перетворюючись в кінцевому підсумку на озера. Ставки змінювали вигляд всього довколишнього ландшафту, і тепер це не буде відбуватися - не буде ставків, не буде й озер", - розповідає Крістіан Андресен (Chrisitan Andresen) з університету Техасу в Ель-Пасо (США).

Відео дня

Андресен прийшов до такого сумного висновку, простеживши за змінами в розмірах і у вигляді майже трьох тисяч ставків, які існували чи існують досі на території Аляски з 1948 по 2010 роки. Для цього еколог зібрав і проаналізував десятки тисяч фотографій арктичних регіонів Америки, зібрані за цей період супутниками, камерами літаків і науковими експедиціями.

Читайте такожАмериканські вчені: в найближчому майбутньому лід в Арктиці "буде танути на очах"

Порівнявши карти Аляски за різні періоди часу, Андресен прийшов до невтішних висновків - кількість і площа водойм в американському заполяр'ї стрімко скорочувалися в останні 65 років. За його оцінками, зникло як мінімум 17% ставків, а їх загальна площа скоротилася на 30%. Як підкреслює сам учений, це дуже консервативні оцінки, й реальні обсяги втрат повинні бути істотно вищими.

За його словами, головними причинами цих масових скорочень в площі й числі ставків були зміна клімату та прискорений ріст рослин на дні і біля берегів таких водойм, що побічно пов'язаний з потеплінням.

Як пояснює еколог, високі літні та зимові температури сприяють не тільки більш швидкому випаровуванню вод в арктичних ставках, але й вивільненню величезної кількості нутрієнтів і поживних речовин, що вморожені в вічну мерзлоту на їхньому дні. Завдяки цьому все дно неглибоких ставків буквальним чином заростає, що ще більше прискорює висихання арктичних водойм.

Читайте такожУ суворих європейських зимах винувато танення арктичних льодів

Їхнє зникнення, за словами Андерсена, призведе до глобальної перебудови екосистем Півночі й поставить під загрозу існування багатьох тварин і рослин. Арктичні ставки та озера є домом і головним джерелом їжі для багатьох водоплавних птахів, таких як очкові та сибірські гаги, і їхнє зникнення може серйозно зашкодити їхньому нормальному життєвому циклу.