Фото: newsru.co.il

Дослідження проводилося під керівництвом доктора Фуміакі Імамура з Кембриджського університету, пишуть Новини Ізраїлю. Був проведений аналіз повсякденної дієти людей з 187 країн у період між 1990 і 2010 роками. Для отримання систематичної оцінки були враховані такі показники, як регіон, країна, нація, вік, стать і національний дохід. Повні дані дослідження опубліковані в медичному журналі The Lancet.

Читайте такожПродукти, які допоможуть перемогти хронічну втому

Вчені проаналізували три варіанти раціону харчування. Перший базувався на здорових продуктах: фруктах, овочах, бобових, горіхах, молоці, рибі, поліненасичених рослинних жирних кислотах Омега-3 і харчових волокнах.

Відео дня

Друга дієта була заснована на нездорової їжі: червоному м'ясі, солодких напоях, продуктах, що містять насичені та транс-жири, продукти з високим рівнем холестерину і натрію.

Третій варіант включав в себе продукти з обох дієт.

За результатами дослідження, бідні африканські держави опинилися на верхніх рядках рейтингу, на відміну від розвинених країн. Харчування африканських країн включало в себе овочі та зернові, друге - оброблені харчові продукти.

Читайте такожПлюси і мінуси вегетаріанства

Рейтинг країн з найбільш здоровою дієтою очолила одна з найбідніших держав світу - Чад. За ним слідують Сьєрра-Леоне, Малі, Гамбія, Уганда, Гана, Кот-Д'івуар, Сенегал, Ізраїль і Сомалі.

У ТОП-10 рейтингу країн, населення яких вживає найбільш здорову їжу, Ізраїль виявився державою з найвищим рівнем життя.

Ізраїльтяни їдять здорову їжу. Їхній раціон базується, зазвичай, на високому рівні споживання свіжих овочів, оливкової олії, фруктів і зернових культур, на помірному споживанні білків, і на низькому - обробленої їжі.

За даними дослідження, найменш здорове харчування у мешканців Вірменії, Угорщини, Бельгії, Чехії, Казахстану, Білорусі, Аргентини, Туркменістану, Монголії та Словаччини. За останні 20 років не покращився також раціон Індії та Китаю.

Було встановлено, що жінки харчуються краще, ніж чоловіки, а харчові звички літніх людей здоровіші, ніж молодого покоління. Вчені стурбовані зростанням споживання нездорової їжі у всьому світі, незважаючи на критичний ефект харчування щодо тривалості життя.