В ході експерименту повітряна куля злетить до стратосфери / фото NASA

У той час як більшість досліджень, присвячених розпиленню хімічних речовин в атмосферу з метою охолодити планету, засновані на комп'ютерному моделюванні, цей експеримент пройде в реальному світі.

Як пише Naked Science, чутки про подібний експеримент поширилися ще минулого місяця - тоді вчені планували "обдурити" Сонце "оригінальним, але поки ще не доведеним способом боротьби зі зміною клімату". Але з'ясувалося, що мова йшла лише про те, щоб перевірити, чи здійсненна сонячна геоінженерія з технічної та економічної точок зору.

Однак цю думку підхопила інша група вчених, які все ж хотіли втілити ці плани в життя і вже значно просунулися в питанні перевірки впливу сонячної геоінженерії над нашою головою. Їх експеримент вартістю 3 мільйони доларів може початися вже наступного року.

Відео дня

Проект, названий Стратосферним контрольованим експериментом по пертурбації (Stratospheric Controlled Perturbation Experiment, SCoPEx), - частина дослідницької програми Harvard's Solar Geoengineering. У той час як більшість досліджень, присвячених впливу розпорошених хімічних речовин в атмосферу для охолодження планети, засновані на комп'ютерному моделюванні, SCoPEx проведе тестування в стратосфері Землі.

У ході експерименту повітряна куля злетить до стратосфери - на висоту близько 20 кілометрів - і випустить невеликий аерозольний балон карбонату кальцію. Як тільки це відбудеться, з'єднання розсіються в повітряному просторі довжиною близько одного кілометра і діаметром в 100 метрів. Потім повітряна куля буде літати туди й назад крізь хмару протягом 24 годин, аналізуючи поведінку частинок і процеси, що відбуваються в небі .

Читайте такожКліматологи запропонували новий спосіб боротьби з глобальним потеплінням

Мета вчених - побачити, чи можуть частинки в атмосфері, що відбивають сонячні промені, вплинути на охолодження поверхні планети. Експеримент частково відтворює наслідки виверження гори Пінатубо в 1991 році, яке призвело до найпотужнішого викиду аерозолів у стратосферу з часів виверження Кракатау в 1883 р. Тоді фахівці зафіксували падіння температури на 0,5 °C.

Разом із тим сонячна геоінженерія має і свої недоліки. Деякі дослідження показують, що розпорошення в атмосферу величезної кількості частинок, що відбивають сонячне світло, може мати серйозні наслідки, негативно впливаючи на врожай, погодні умови або озоновий шар. Останній фактор - одна з причин, через які команда SCoPEx працює з карбонатом кальцію: їх попередні дослідження показали, що це з'єднання найбезпечніше для стратосфери.

Навіть якщо експерименти виявляться успішними і продемонструють, що сонячна геоінженерія варта того, щоб її розвивати, це не стане панацеєю в боротьбі з глобальним потеплінням. Людство як і раніше має скоротити кількість викидів вуглецю, так як саме це вважається головною причиною зміни клімату, а сонячна геоінженерія, наприклад, не зможе допомогти в інших суміжних питаннях, таких як закислення океану.