Ілюстрація / REUTERS

Світовий банк має намір подвоїти фінансову допомогу бідним країнам, які намагаються пристосуватися до глобального потепління, довівши її до $200 млрд протягом п'яти років.

Читайте такожУ Брюсселі пройшла масова демонстрація на захист клімату

«Якщо ми не скоротимо викиди і не займемося адаптацією зараз, то до 2030 року у нас буде ще 100 млн людей, які живуть в злиднях», – заявив директор банку з питань змін клімату Джон Рум, передає Голос Америки.

Відео дня

«Ми також знаємо, що, якщо ми не займемося активним вирішенням цієї проблеми лише в трьох регіонах – Африці, Південній Азії і Латинській Америці, ми отримаємо 133 млн "кліматичних" мігрантів», – додав він.

Допомога бідним країнам у пристосуванні до більш теплого навколишнього середовища і екстремальних погодних умов включає будівництво більш міцних житлових будинків, пошук нових джерел прісної води і те, що банк називає «кліматично оптимізованим сільським господарством».

Заява банку з'явилася в той момент, коли представники майже 200 країн зібралися в польському місті Катовіце для двотижневих переговорів з клімату.

Загроза, викликана глобальним потеплінням, «ніколи не була настільки серйозною», – заявила координатор ООН з проблем клімату Патрісія Еспіноса перед початком переговорів з клімату в Польщі.

«Цей рік, ймовірно, стане одним з чотирьох найбільш спекотних років за всю історію спостережень. Наслідки змін клімату ніколи не були настільки поганими. Дані реалії говорять нам, що ми повинні робити набагато більше», – сказала вона.

Переговори в Катовіце присвячені реалізації історичної угоди з клімату в Парижі, укладеної в 2015 році. Учасники угоди зобов'язалися скоротити викиди парникових газів і обмежити підвищення температури на планеті менше ніж двома градусами Цельсія до 2030 року.

«Якщо дивитися з боку, то це нездійсненне завдання, – заявив раніше заступник міністра навколишнього середовища Польщі Міхал Куртика. – Генеральний секретар ООН розраховує на те, що ми доб'ємося цього. Плану "Б" немає".

Переговори в Польщі отримали підтримку з боку 19 країн G20, які підтвердили свою відданість боротьбі зі змінами клімату на саміті в Буенос-Айресі.

Єдиним учасником саміту, таким, що ухиляється від цього, стали США. Президент Дональд Трамп пригрозив вивести США з Паризької угоди, пояснивши це економічним збитком, який, за його словами, можуть завдати положення цього договору.

Трамп виступає за використання викопних видів палива та енергії, і пропонує переглянути Паризьку угоду, але багато хто відкидає цю ідею як непрактичну.

Польща, будучи приймаючою стороною, як очікується, запропонує «справедливий перехідний період» для підприємств нафтової, газової і вугільної промисловості, щоб пом'якшити для них удар при відході від таких забруднюючих джерел енергії.

Очікується, що учасники переговорів запропонують плани допомоги країнам, що розвиваються для адаптації до потепління клімату.