100 000 листівок з посланнями проти зміни клімату, відправлених молодими людьми з усього світу і склеєних разом, щоб побити світовий рекорд Гіннеса / REUTERS

Екологи б'ють на сполох і попереджають, що для запобігання незворотних змін, які стануть причиною екологічної катастрофи, у людства залишилося 10 років.

Про це свідчать дослідження Фонду дикої природи (WWF) та Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату (МГЕЗК), повідомляє "Новое время".

Читайте такожТанен льодів Антарктиди підніме рівень моря сильніше, ніж вважалося раніше

Відео дня

Ми — останнє покоління, яке ще може щось зробити з тієї простої причини, що темпи зміни навколишньої нас природи вже досягли піку, вважають вчені WWF. За їх даними, сьогодні швидше за все скорочується популяція тварин в тропічній зоні Латинської Америки і Карибських островах — понад 89% з 1970-х. За останні 30 років зникло більше половини видів коралів у Світовому океані. Особливої шкоди дикій природі завдає горезвісний пластик: сьогодні його сліди можна виявити в шлунках понад 90% морських птахів. У 1960-му цей показник становив не більше 5%.

Також науковці кажуть, що через зміни клімату, спричинених діяльністю людини, деякі види тварин поступово втрачають можливість розмножуватися, а деякі і зовсім стають безплідними. Через це темпи вимирання видів постійно ростуть.

Читайте такожНа Землі люди незабаром зіткнуться з дефіцитом фруктів та овочів - дослідження

Вчені МГЕЗК попереджають, що якщо не вжити заходи в найближчі 10-12 років, 2050 рік стане точкою неповернення, після якої глобальне потепління та його наслідки виправити буде неможливо.

Кліматологи вважають, що потрібно всього дюжина років, щоб у світі значно збільшилися ризики посухи, повеней, екстремальної спеки і бідності для сотень мільйонів людей.

"Навіть незначне збільшення температури має значення і веде до наслідків, — пояснює учасник МГЕЗК Ханс Отто Пертнер. — Збільшується ризик втрати деяких екосистем та інших необоротних змін".

У доповіді висвітлюється ряд наслідків зміни клімату, яких можна було б уникнути, обмеживши глобальне потепління до 1,5 ℃ замість 2 ℃. Різниця в половину градуса виллється в те, що до 2100 року глобальне підвищення рівня моря знизиться на 10 см.

Повну версію статті читайте у свіжому випуску журналу "Новий час".