Ілюстрація / REUTERS

Вчені Інституту фізики атмосфери Китаю з'ясували, що теплові хвилі, які в майбутньому будуть виникати частіше через глобальне потепління, призведуть до зниження працездатності населення у всьому світі. Найбільш ураженими регіонами виявилися Центральна Азія і Північна Європа.

Читайте такожБританцям пропонують готуватися до великого переселення через зміни клімату - ЗМІ

Про це повідомляється в прес-релізі на EurekAlert!. Дослідники провели опитування серед 4363 респондентів, щоб визначити, наскільки знизилась продуктивність праці під час спеки в 2016 році. Виявилося, що теплові хвилі призвели до втрати 6,6 робочого дня на рік у країнах, що розвиваються, а в розвинених країнах — 3,5 дні на рік. При цьому зниження продуктивності праці корелюється з показником ВВП на душу населення.

Відео дня

Крім того, вчені підрахували, як зростання середньої температури атмосфери Землі позначиться на кількості втрачених трудових днів. При підвищенні температури на 1,5, 2, 3 і чотири градуси Цельсія розвинені країни втратять 9, 12, 22 і 33 дні, відповідно, а що розвиваються — 19, 31, 61 і 94 дні, відповідно. Зниження продуктивності праці в країнах Південно-Східної Азії при потеплінні на 1,5 градуси буде таким же, як у розвинених країнах при потеплінні на чотири градуси Цельсія.

Згідно з Паризькою угодою 2015 року, зростання глобальної середньої температури повинно бути обмежено величиною 1,5 градуса Цельсія для запобігання катастрофічного сценарію зміни клімату.