Ілюстрація \ REUTERS

У звіті британського комітету з питань зміни клімату менеджери та їхні радники з адаптації до майбутніх кліматичних умов вважають за необхідне попередити жителів прибережних територій острова, що в найближчому майбутньому їхні будинки стануть непридатними для життя через підняття рівня моря і ерозії берегової лінії.

Читайте такожТрамп визнав, що зміна клімату – це не вигадка

Як повідомляє Бі-бі-сі з посиланням на Тіmеѕ, очікується, що до 2050 року як мінімум 32 тис. будинків вже не зможуть бути житловими, а до кінця століття їх буде мінімум 82 тис. Більше мільйона будинків опиняться в зоні ризику постійних повеней до 2080 року. Тисячі кілометрів доріг і сотні кілометрів залізниць також опиняться під загрозою руйнування або підтоплення.

Відео дня

Експерти вважають, що про цю реальну небезпеку втрати власності та вимушеного переселення населення не інформують. Адже мова йде про життя цілих поколінь. Тому, на думку комітету, не потрібно писати нереалістичні і витратні плани з захисту і зміцнення берегової лінії. Замість цього, на думку професора Оксфордського університету Джима Холла, муніципальна і центральна влада повинна думати про те, як спланувати і організувати релокацию цілих селищ і навіть міст, щоб постаратися перенести в безпечне місце людей разом з їхнім звичним оточенням.

На думку професора Холла, оплачувати таку релокацию повинні будуть не жертви зміни клімату, а місцеві і центральні бюджети.

Голова комітету баронеса Броун вважає неприйнятним, що сьогоднішні покупці нерухомості в прибережних районах нічого не знають про незавидне майбутнє своїх будинків і думають, що інвестують не тільки в свої нинішні, але і майбутні покоління своїх спадкоємців. Баронеса вважає, що було б правильним і чесним попереджати жителів неперспективних районів, щоб вони усвідомлювали ризики і розуміли, що, на жаль, ці місця доведеться покинути.