Одним із свідчень стала зміна видового складу мохів / фото uow.edu.au

Австралійські вчені знайшли перші свідчення впливу зміни клімату на східну антарктичну рослинність.

Дослідження, проведене науковцями з Університету Вуллонгонга в Австралії показало, що рослинність в Східній Антарктиді швидко змінюється у відповідь на більш сухий клімат, пише "Новое время" з посиланням на Phys.org.

Східна Антарктида, стверджують дослідники, стала більш холодною, більш вітряною і сухою через сукупний вплив зміни клімату та виснаження озонового шару. Починаючи з 2000 року, дослідники стежили за мохами біля австралійської станції Кейсі. Ці мохи вважаються найбільшою рослинною екосистемою регіону і отримали назву "Дейнтрі Антарктики" в честь лісу Дейнтрі в Австралії.

Професор Шарон Робінсон з Центру стійких екосистемних рішень в Школі біологічних наук сказала, що, коли дослідники почали стежити за мохом у 2000 році, вони думали, що будь-які зміни, які вони побачать, будуть дуже поступовими.

"Ми були дуже здивовані, коли побачили, як швидко вони змінюються. Після експериментального дослідження 2000 року ми організували моніторинг в 2003 році. Коли ми повернулися в 2008 році, всі ці зелені мохи стали темно-червоними, що свідчить про серйозний стрес. Це було драматичною зміною", - сказала вона.

Читайте такожВчені б'ють на сполох: танення льодів Антарктиди прискорилося в три рази за останні п'ять років

У пошуках причини стресу дослідники виявили докази того, що клімат регіону став більш сухим. Одним із свідчень цього була зміна видового складу мохів.

Коли почалося дослідження, у 2000 році переважаючим видом моху був Schistidium antarctici, який може довгий час переносити занурення в воду (влітку зарості біля станції Кейсі часто затоплені), то до 2013 року там з'явилися два нових види, Ceratodon purpureus і Bryum pseudotriquetrum, які вважають за краще сухі умови і менш стійкі до затоплення.

Дані зі станцій метеорологічних станцій в Східній Антарктиді показують, що за той же період регіон став холоднішим і вітряним.

"Влітку прохолодно, значить, є менше талої води - там ніколи не йде дощ, тому вся вода повинна виходити від танення снігу і льоду. Всі ці різні дані свідчать про те, що область стала більш сухою, і це пов'язано з цією зміною вітрів. Озонова діра і зміна клімату потягнули західні вітри ближче до Антарктиди, що збільшило швидкість вітру. Це перший доказ того, що області Східної Антарктики постраждали від зміни клімату і виснаження озонового шару", - підкреслила професор Робінсон.