Ілюстрація / REUTERS

Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) вважає, що з 70-відсотковою ймовірністю до кінця нинішнього року в Тихому океані сформується теплий феномен Ель-Ніньо.

Це означає, що температура поверхні води в екваторіальній частині океану буде вище середнього, що може спричинити за собою значне потепління в глобальному масштабі, а в разі високої інтенсивності цього явища - посухи та повені. Однак поки інтенсивність Ель-Ніньо передбачати важко, передає N+1.

Теплий феномен Ель-Ніньо і аналогічний холодний феномен Ла-Нінья - дві фази Південного коливання, коливання температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану. Ель-Ніньо і Ла-Нінья впливають на глобальну температуру, опади і погоду в цілому у багатьох частинах світу. Зокрема, з Ель-Ніньо зазвичай пов'язані аномально теплі з точки зору глобальної середньої температури роки.

Відео дня

Читайте такожДіяльність людини відбилася на порах року - вчені

За оцінкою ВМО, з імовірністю 70 відсотків до кінця року сформується Ель-Ніньо, ймовірність нейтральних умов оцінюється в 30 відсотків. Ймовірність Ла-Ніньї, з якої починався 2018 рік, вважається нульовою.

«ВМО не очікує, що Ель-Ніньо буде таким же сильним, як в 2015-2016 роках, але він все одно буде мати значний вплив», - сказав генсек метеорологічної організації Петтері Таалас.

У 2015-2016 роках засухи й повені, викликані Ель-Ніньо, призвели до того, що близько 100 мільйонів людей на півдні Африки, Азії й Латинської Америці зіткнулися з дефіцитом їжі та питної води.

У зв'язку з настанням умов Ель-Ніньо ВМО очікує, що у вересні-листопаді температура буде вище середньої майже в усьому азіатсько-тихоокеанському регіоні, Європі, Північній Америці, Африці й прибережних районах Південної Америки. Опади вище норми прогнозуються, зокрема, на півдні Північної Америки, південному сході екваторіальної Африки, південному сході Європи, південному заході Азії і деяких областях Південної Америки, нижче норми опади очікуються в центральній Америці та Карибському регіоні, у східній Азії й тихоокеанському регіоні.