Росіяни стануть частіше страждати від гострих кишкових захворювань, паразитів, небезпечних інфекцій / фото nahnews.org

Мінприроди РФ підготувало доповідь, згідно з якою зміни клімату, викликані антропогенними викидами парникових газів, призведуть до зростання кількості стихійних лих, епідемій і неврожаїв на території Росії. Згідно з висновками міністерства, глобальне потепління загрожує і об'єктам інфраструктури.

Про це повідомляє «Коммерсантъ».

У документі наголошується, що клімат в Росії змінюється швидше, ніж в інших місцях планети, а середньорічні температури росли на 0,45 градуса Цельсія кожне десятиліття в період з 1976 по 2017 рік. Причиною відомство називає промислові викиди в усьому світі, великі обсяги яких викликані економічним зростанням і збільшенням населення.

Відео дня

Список наслідків зміни клімату складається з декількох розділів, у тому числі «Здоров'я населення», «Водні ресурси», «Рослинництво», «Природні екосистеми», «Вічна мерзлота», «Технічні системи» та інші. Вказані особливо вразливі регіони, а також характер очікуваного збитку.

Читайте такожГлобальне потепління змінить ландшафт Землі до невпізнанності

Так, в центральних і південних районах РФ буде спостерігатися зростання числа смертей серед людей старшого віку через спеку. Лісові пожежі та торфовища, що горітимуть, призведуть до збільшення рівня забруднення повітря, що в поєднанні з високими температурами стане причиною поширення респіраторних захворювань (астма, пневмонія, туберкульоз). Крім того, росіяни стануть частіше страждати від гострих кишкових захворювань, паразитів, небезпечних інфекцій (сибірська виразка, кліщовий енцефаліт, малярія).

Очікується зниження річного стоку в рівнинних річках Європейської частини Росії і південної Сибіру, що зменшить водозабезпеченість населення. Посухи стануть більш частими і масштабними, що завдасть удару по сільськогосподарському виробництву. Велике поширення отримають шкідники лісових екосистем, наприклад непарний шовкопряд. В цілому, очікується серйозне скорочення лісових ресурсів через почастішання пожеж і зростання площі загоряння.

Також серйозними виявляться наслідки танення вічної мерзлоти. Порушиться нормальна робота всіх видів інфраструктури, включаючи дороги, трубопроводи, будівлі та інженерні споруди, в тому числі ті, що відносяться до видобувних галузей. У зв'язку з цим можливі забруднення навколишнього середовища нафтопродуктами, токсичними і навіть радіоактивними речовинами.