Ілюстрація \ REUTERS

Через спекотне літо у Фінляндії сильно зменшилася популяція комарів, проте інші кровоссальні почувають себе чудово.

Читайте такожТривожні явища вже з нами: кліматологи заявили про можливий оранжерейний ефект на Землі

Як повідомляють місцеві ЗМІ, температура повітря в Європі в минулі вихідні наблизилася до рекордних рівнів. Північна країна пережила найспекотніший липень у своїй історії - в одному з міст температура піднялася до 33,7 градусів Цельсія, передає Бі-бі-сі. Через спеку комарі, які щоліта псують фінам відпочинок на природі, фактично зникли з деяких районів.

Відео дня

Як пояснює професор Лапландського університету доктор Юкка Салмела, неглибокі ставки Лапландії, в яких головним чином розмножуються комарі, цього літа здебільшого пересохли, і самкам комарів стало нікуди відкладати личинки.

Однак нинішня спека - ідеальна для розмноження гедзів і сліпнів, попереджає експерт. Вони відносяться до мух-паразитів, однак гедзі відрізняються тим, що, знайшовши собі жертву, відкладають яйця їй під шкіру; сліпні обмежуються тим, що просто п'ють кров теплокровних - будь то велика рогата худоба, людина або інший ссавець.

"Було навіть смішно від того, скільки там було гедзів", - згадує доктор Салмела свою літню поїздку в громаду Соданкюля на півночі Лапландії.

Від рекордно спекотного літа постраждали фінські молочні ферми - через низьку заготівлю сіна у них може не вистачити корму для тварин наступної зими, а значить, частину тварин будуть змушені відправити на бійню.