Ілюстрація / REUTERS

Зміна клімату в нинішньому столітті в рази збільшить кількість жертв аномальної спеки, особливо в тропічних і субтропічних країнах.

Про це свідчать дослідження вчених Університету Монаша в Мельбурні під керівництвом Юйміна Го, повідомляє N+1 з посиланням на журнал Plos Medicine.

Кліматологи прогнозують, що тривалі періоди аномально високих температур (heatwave) по мірі зміни клімату стануть більш частими і більш суворими. Влітку 2018 року аномальна спека, зокрема, встановилася на півночі Європи і в Греції, а також в Японії - при цьому спеку у Великій Британії місцеві вчені вже пов'язали зі зміною клімату.

Відео дня

Читайте такожУ 2025 році аномальна літня спека стане нормою - вчені

"У майбутньому хвилі спеки будуть частішими, інтенсивнішими і триватимуть довше. Якщо ми не знайдемо спосіб пом'якшити зміни клімату і допомогти людям адаптуватися до них, нас чекає велике зростання кількості смертей від хвиль спеки, особливо в бідних країнах на екваторі", - сказав Юймін Го.

Вчені створили математичну модель для оцінки числа смертей від спеки в 20 країнах з 2031 по 2080 рік. Для цього вони використовували дані про погоду та смертність 412 районів у 20 країнах, зібрані з 1984 по 2015 роки в Північній і Південній Америках, Європі та Азії. За допомогою кліматичних моделей вчені спрогнозували середню температуру в цих регіонах до кінця століття і екстраполювали дані про смертність у зв'язку з аномальною спекою.

Приріст смертності від хвиль спеки в 2031-2080 роках / journals.plos.org

При найменш сприятливому сценарії - коли людина нічого не зробить для боротьби зі зміною клімату і ніяк до неї не адаптується, - смертність від аномальної спеки в Бразилії, Колумбії і на Філіппінах зросте більш ніж на 770 відсотків відносно середніх рівнів 1971-2020 років. У США, де було вивчено найбільше районів, приріст складе від 400 до 525 відсотків, у Європі, Китаї і Японії він не перевищить 400 відсотків. При цьому через особливості моделювання зон аномальної спеки автори, зокрема, не враховували їх зростаючу інтенсивність (а тільки тривалість) - це може означати, що втрати від них можуть бути недооцінені.

Заходи з адаптації до змін клімату, за розрахунками авторів, істотно зменшили б кількість додаткових смертей, проте "немає переконливих підстав вважати, що така адаптація відбудеться ефективно і вчасно", пишуть вчені. Автори статті вважають, що для зниження втрат від спеки необхідно, зокрема, активніше поширювати інформацію про проблеми, розвивати системи раннього попередження про екстремальну погоду і враховувати такі ризики в міському плануванні.

Раніше УНІАН повідомляв, що до 2100 року смертельна спека може загрожувати більшості людства. Так, до 75 відсотків людей можуть зіткнутися зі смертельно небезпечними температурами, якщо викиди вуглецю не впадуть.