Ілюстрація / REUTERS

Американські вчені встановили, що діяльність людини відбивається на сезонних коливаннях температури повітря в тропосфері - нижньому шарі атмосфери.

Це дозволило з'ясувати, що літні температури в деяких регіонах почали зростати швидше, ніж зимові. Дослідження опубліковане в журналі Science, передає Naked Science.

Нова робота вперше зафіксувала сліди впливу антропогенного потепління на зміну сезонів, помічених у тропосфері. Раніше свідчення цього процесу знаходили тільки на поверхні Землі: наприклад, більш раннє танення снігу або зміни сезонних міграцій тварин.

Відео дня

Читайте такожКліматична криза: хто винен у тому, що природа показує характер (лонгрід)

Автори нової роботи вивчили кілька теоретичних моделей, що описують стан клімату до і після промислової революції. Дослідники виявили характерні патерни сезонних коливань температур, що залежать від природних причин (наприклад, явища Ель-Ніньо або вивержень вулканів). Потім ці "малюнки" порівняли з даними супутникових вимірів температури в тропосфері з 1979 по 2016 рік, вивчивши різницю між мінімальними і максимальними температурами кожного року.

Згідно моделям, найсильніший контраст між зимою і літом існує в середніх широтах Північної півкулі. У тропіках ця різниця значно менша, а найскромніші коливання властиві Антарктиці. Супутникові спостереження підтвердили ці особливості регіонів, але показали: різниця між зимовими і літніми температурами в деяких районах Північної півкулі виявилася значно більшою, ніж припускали моделі. Найбільш сильні відмінності помітили на території Монголії і східних регіонів Росії.

Коливання температури / Santer et al.

Літні температури в середніх широтах зростали швидше, ніж зимові. У Північній півкулі цей ефект виявився більш помітним, так як в ньому значно більше суші, ніж у Південній, і океан поглинає менше "зайвого" тепла. За словами вчених, природні фактори не пояснюють такого різкого потепління - розрив між літом і зимою росте через парниковий ефект, спричинений діяльністю людей.

До чого призведуть зміни температурних циклів тропосфери, поки неясно. Вчені вважають, що ці процеси можуть збільшити частоту і силу природних катаклізмів.