Подія тривала більше 30 хвилин / скріншот

Вчені зняли на відео формування шестикілометрового айсберга, що відколовся від гренландського льодовика Хельхейм.

Народження айсберга було зафіксовано на відео командою дослідників в східній частині Гренландії, повідомляє "Новое время" з посиланням на New Atlas.

"Глобальний підйом рівня моря є незаперечним і послідовним. І тут ми можемо спостерігати його захоплююче значення", - відзначає провідний автор дослідження Девід Холланд, професор Інституту математики Нью-Йорка.

Команда спостерігала за краєм льодовика Хельхейм, одного з найбільших льодовиків Гренландії уздовж східного краю гренландського крижаного покриву. Вчені уважно стежили за замерзлою рікою в якості ключового показника глобального потепління і підвищення рівня моря.

Читайте такожУперше за багато років: від льодовика в Чилі відколовся величезний айсберг (фото)

Холланду і його команді вдалося захопити драматичні кадри процесу, за допомогою якого відбувається відступ льодовика в океан. Відео показує 6,4-кілометровий айсберг, який відривається від льодовика і йде в море.

"Знання того, яким чином з'являються айсберги, є важливим для моделювання, тому що саме айсберги в кінцевому підсумку визначають глобальний підйом рівня моря. Чим краще ми розуміємо, що відбувається, тим точніші симуляції ми можемо створити, щоб передбачити і спланувати зміну клімату", - підкреслив Девід Холланд.

Подія тривала більше 30 хвилин, але ролик був стиснутий приблизно до 90 секунд. Він показує передній фронт краю льодовика, а потім перспектива йде вниз по фіорду. Зйомка зафіксувала різноманітність форм айсбергів, що виникають.