Иллюстрация / REUTERS

Танення льодів Антарктиди наростає з великою швидкістю і прискорилося в три рази за останні п'ять років.

Про це йдеться в доповіді міжнародної команди вчених, передає Радіо Свобода.

Згідно з дослідженням, опублікованим 13 червня, танення підвищило світовий рівень моря майже на сантиметр з початку 1990-х років, що може в кінцевому підсумку становити небезпеку для берегових ліній від тихоокеанських островів до Флориди.

Відео дня

Читайте такожВсі країни G7, крім США, підтвердили свою прихильність Паризькій угоді по клімату

"Ми розглядаємо ці результати як ще один сигнал тривоги, щоб уповільнити потепління нашої планети", - сказав Ерік Ріньо, співробітник Лабораторії реактивного руху НАСА, який протягом двох десятиліть стежив за крижаним покривом Землі. Група, що складається з 84 вчених, в журналі Nature заявила, що в період з 1992 по 2017 рік Антарктида втратила близько 2.7 трильйонів тонн льоду в результаті потепління, яке відслідковується супутниковими даними та іншими вимірами. Рівень моря, таким чином, виріс на 0,76 сантиметра з 1992 року.

"Різке збільшення танення є великим сюрпризом", - сказав автор доповіді Ендрю Шепард з Університету Лідса у Великобританії. Представник Каліфорнійського університету Ірвайн Ізабелла Велікогна сказала, що те, що відбувається - привід для хвилювання. "Це не означає, що ми повинні впадати у відчай. Такі речі бувають, але вони відбуваються швидше, ніж ми очікували", - додала вона.

Дослідження показало, що велика частина льоду втрачається в Західній Антарктиді і на Антарктичному півострові, де тепліша океанська вода призводить до танення крижаних шельфів.