Ілюстрація REUTERS

Сотні видів риб і молюсків будуть змушені мігрувати на північ, щоб уникнути наслідків зміни клімату, піддаючи ризику глобальне рибальство.

До такого висновку прийшли вчені, які досліджували глобальне потепління та реакцію різних видів риб на викиди парникових газів, повідомляє The Independent.

За словами екологів, морські істоти дуже чутливі до температури води, і якщо вона стає дуже теплою, вони часто мігрують у місця, які підходять їм краще.

Відео дня

Рибалки у Великобританії і у всьому світі вже повідомили про зміни видів і кількості риби, яку вони виловлюють.

Читайте такожЧерез потепління в популяції черепах на Великому бар'єрному рифі майже не залишилося молодих самців - вчені
Вчені передбачили реакцію майже 700 видів риб та інших істот, що населяють води навколо Північної Америки, на майбутнє потепління. Дві третини вивчених ними видів будуть змушені мігрувати на відстані близько тисячі кілометрів, якщо викиди парникових газів будуть особливо високі.

Серед таких видів тріска, морський окунь і краб, які є дуже важливим для економіки.

“Ми вже бачили, що зрушення на кілька сотень миль в діапазоні існування видів можуть порушити рибальство. Це дослідження показує, що такі дислокації будуть відбуватися по всьому континенту і на обох узбережжях протягом 21-го століття", - сказав провідний вчений, морський біолог з Університету Ратгерса, доктор Джеймс Морлі.

Читайте такожГлобальне потепління загрожує затопленням земель, де зараз проживає 5 мільйонів людейДоктор Морлі і його колеги використовували масив з 16 кліматичних моделей, які враховували як низькі, так і високі рівні викидів парникових газів для прогнозування майбутнього потепління морів навколо Північної Америки. Їх сценарії зниження викидів ґрунтувалися на показниках Паризької кліматичної угоди.

Ця інформація поєднувалася зі знанням температурних переваг окремих видів.

Загальні результати свідчать про те, що, якщо викиди парникових газів будуть продовжуватися, то деякі види будуть змушені мігрувати в два або три рази далі, ніж при сценаріях з низьким рівнем викидів.

"Ми виявили значний вплив сценарію викидів вуглецю на величину прогнозованих змін у середовищі існування видів у 21 столітті. У майбутньому з високим рівнем викидів вуглецю ми очікуємо, що багато економічно важливих видів будуть збільшуватися в нових регіонах і зменшуватися в районах історичного достатку", - сказав доктор Морлі.

Читайте такожМинулий рік увійшов у трійку найспекотніших за всю історію спостереженьУчені передбачають, що рибалки почнуть відчувати наслідки зміни клімату, коли міграція риби збільшить час у дорозі та витрати на паливо.

"Якщо ви знаходитесь в Північній Кароліні, займаєтеся ловом чорноморського окуня, і для цього вам потрібно проїхати 300 або 400 додаткових миль, це реальна проблема", - сказав еколог з Університету Ратгерса професор Малин Пінськи.

Їх результати відображають аналогічні висновки і по іншу сторону Атлантики, де більш теплі води вже міняють важливі промисли в таких місцях, як Північне море.

"По всьому узбережжю Великобританії склад видів змінюється в місцевому масштабі – ми бачили, як деякі з видів, що мешкають в холодній воді, рухаються на північ", - пояснила еколог Анна Куейрос.