/ Фото flickr.com/chezlaquet

Всесвітній фонд дикої природи (WWF) назвав традиційний валлійський суп-гуляш "найбільш забруднюють навколишнє середовище" серед усіх британських традиційних страв, що викликало різку незгоду з боку профспілки фермерів Уельсу.

Як передає Російська служба Бі-бі-сі, йдеться у звіті фонду, що миска цієї баранячої юшки, каула, забруднює атмосферу так само, як і кип'ятіння чайника 258 разів, через метан, що виділяється вівцями в процесі флатуленції (виділення газів). Звіт попереджає, що внаслідок кліматичних змін, можливо, надалі британцям доведеться відмовитися від цієї страви. Каул - це густа юшка з баранини, цибулі-порею, цибулі, моркви, брукви, пастернаку та картоплі.

Читайте такожПінгвіни, тюлені та крижана краса: екологи показали морське життя в Антарктиці (фоторепортаж)

Відео дня

Проте Національна профспілка валлійських фермерів заявила, що у звіті не обліковується користь, яку приносить "біорізноманіття, одержуване від вільного пасовищного випасу худоби".

Всесвітній фонд дикої природи вивчив вплив на навколишнє середовище чотирьох класичних страв Британії: валлійської юшки каула, індійського рагу з курки тікка масала, англійського пирога зі свининою і смаженої риби в клярі з картоплею фрі.

Всі ці страви можуть незабаром зникнути або змінитися через кліматичні зміни.

Потепління моря може призвести до того, що скоротиться популяція тріски, або ж ця риба буде замінена на більш дешеву.

У звіті говориться, що куроводство теж може постраждати, адже виробництво сої, що використовується в якості корму, може істотно скоротитися через підвищення атмосферної температури і збільшення обсягу опадів.

"Загроза зникнення цих традиційних страв показує, що кліматичні зміни у майбутньому можуть вплинути на кожен аспект нашого життя, якщо ми зараз не почнемо діяти, - заявив Гарет Редмонд-Кінг, голова відділу енергії та клімату в WWF. - Якщо кожен з нас зробить хоча б невеликий крок, то разом ми зможемо впоратися з глобальним потеплінням і застрахувати на майбутнє наші улюблені страви".

Як повідомляв УНІАН, у Німеччині екологи через суд намагаються запобігти будівництву газопроводу "Газпрому".