Ілюстрація / REUTERS

Кліматологи з Китаю та Австралії провели статистичний аналіз динаміки середньорічної кількості опадів на планеті з 1940 по 2007 рік, і виявилося, що на більшій частині суші (76%) рівень опадів статистично не змінився.

Єдиним помітним виключенням виявився африканський регіон Сахель на південь від пустелі Сахари, для якого характерно статистично достовірне зниження рівня опадів за цей період, повідомляють учені в Proceedings of the National Academy of Sciences, передає N+1.

Глобальні зміни клімату, що відбуваються на Землі, мають безліч різних наслідків, як суто кліматичних, так і екологічних, зокрема зміна зв'язків в екосистемах і вимирання окремих видів тварин. Один із можливих наслідків, що може мати сильний вплив і на людину, - зміна кількості опадів в різних регіонах. Незважаючи на те, що цей параметр чинить помітний вплив на різні сфери людської діяльності, у першу чергу на сільське господарство, на даний момент кількісних оцінок зв'язку глобального потепління з динамікою рівня дощів на планеті зроблено не було. Основна складність такого дослідження полягає в тому, що рівень опадів дуже сильно залежить від місця, і що більш важливо, значно змінюється від року до року, тому оцінити його глобальну динаміку на відносно короткому проміжку часу досить важко.

Відео дня

Щоб якимось чином все-таки зробити такі оцінки, кліматологи з Китаю і Австралії під керівництвом Грема Фаркухара з Інституту географічних наук і досліджень природних ресурсів Китайської академії наук провели статистичний аналіз динаміки рівня опадів на планеті з 1940 по 2009 рік. Основною метою роботи було зрозуміти, наскільки стійкий рівень опадів в тому чи іншому регіоні на Землі.

Читайте такожВчені розповіли, коли атмосфера Землі стане непридатною для людини
Для вивчення стаціонарності рівня опадів вчені використовували дані про динаміку середньорічного рівня опадів за вказаний період, зібраним у базі даних Світового центру з кліматології опадів. Роздільна здатність використаних даних як по довжині, так і по широті становила 2,5 градуси. Для аналізу вчені розраховували значення коефіцієнта автокореляції першого порядку - параметр, який визначає різницю між повною тимчасової залежністю рівня опадів і його копією, зрушеної на один рік.

Виявилося, що за 70 років для 76% суші ніякої автокореляції не спостерігалося, тобто рівень опадів статистично не змінювався і визначався лише випадковими коливаннями. При цьому для 14% суші значення автокореляційної функції виявилися позитивними (тобто динаміка статистично відрізняється від випадкової), а про 10% суші однозначного висновку на підставі проведеного статистичного аналізу зробити не можна. Ці дані були отримані для довірчого інтервалу в 90%. Для довірчого інтервалу в 95% дані схожі: 83% суші - без кореляції, і 11% - з позитивним коефіцієнтом автокореляції.

Найбільша область, для якої було характерно статистично достовірне зниження рівня опадів - це Сахель, регіон південь від пустелі Сахари. Позитивна автокореляція для нього зберігається не тільки для коефіцієнта першого порядку, але і аж до зрушень у 6 і 7 років. За словами кліматологів, це може означати, що для цього регіону характерні періодичні зміни вологості з періодами кілька років або навіть десятиліть. Інші області з позитивним коефіцієнтом автокореляції розкидані по всій карті і укладаються в можливу помилку 10 відсотків, допустиму з урахуванням обраного довірчого інтервалу. При цьому дослідники зазначають, що статистично стаціонарний рівень опадів зовсім не означає неможливість випадкових флуктуацій помітної амплітуди.

За словами авторів роботи, аналіз автокореляційних функцій - не самий традиційний для кліматології підхід і зазвичай використовуються інші статистичні методи. Однак оскільки саме так можна оцінити динаміку клімату для сильно флуктуирующих параметрів на відносно короткому проміжку часу, в подальшому подібний підхід може бути використаний і для інших подібних досліджень.