Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, планує 8 лютого видати приватній компанії "Солар Чорнобиль" ліцензію на право виробництва електроенергії на першої сонячної електростанції, яка була побудована в зоні відчуження Чорнобильської АЕС. Про це йдеться в повідомленні комісії.

Читайте такожКомпанія "Солар Чорнобиль" почала будівництво сонячної електростанції на майданчику ЧАЕС

Згідно з інформацією регулятора, компанія "Солар Чорнобиль" є оператором сонячної електростанції потужністю 997 кВт, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, м. Прип'ять, вул. Житомирська, 1, промисловий майданчик Чорнобильської АЕС.

Відео дня

За даними Єдиного державного реєстру фізичних та юридичних осіб, засновниками "Солар Чорнобиль" є Євген Варяпин і "Батьківщина Енерджі Груп".

Як повідомляв УНІАН, наприкінці серпня 2016 року Держагентство з управління зоною відчуження повідомило про намір передати в оренду 3,38 га землі на 49 років під будівництво сонячної електростанції. Вартість об'єкта оренди без урахування ПДВ становить 6,2 мільйона гривень. Після цього агентство опублікувало презентацію розробки проекту будівництва сонячних електростанцій в Чорнобильській зоні Chornobyl Solar в 10-кілометровій зоні АЕС на площі 2,5 тисячі га.

З початку листопада 2017 року почалося будівництво сонячної електростанції (пілотного проекту невеликої потужності), яка належить "Солар Чорнобиль". За інформацією компанії ця станція складається з понад 3700 сонячних модулів і буде виробляти близько 1024 МВт в рік електроенергії.