Україна приєдналася до IRENA / фото УНІАН

Верховна Рада ухвалила в цілому закон про приєднання до Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA), що сприятиме розвитку міжнародного співробітництва нашої країни у сфері відновлюваних джерел енергії і залученню додаткових інвестицій у розвиток альтернативної енергетики.

За ухвалення відповідного законопроекту №0164 за основу проголосували 254 народних депутати за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, членство України в агентстві IRENA дасть змогу подавати заявки в Абу-Дабійський фонд розвитку (АDFD) на отримання дешевих кредитів для впровадження «зелених» проектів (зараз бюджет фонду становить 350 млн дол., кредити надаються на конкурсній основі під 1-2% на термін до 20 років, включаючи 5-річний пільговий період, за умови співфінансування 50/50).

Відео дня

Приєднання до IRENA також сприятиме налагодженню співпраці між Україною і країнами, які досягли значного успіху на шляху розвитку відновлюваної енергетики.

Також Україна отримає доступ до всієї наявної в агентстві IRENA інформації щодо використання відновлюваних джерел енергії, результатів новітніх досліджень і передового досвіду, а також прогресивних механізмів фінансування розвитку альтернативної енергетики.

Зазначається, що приєднання до IRENA приведе до обов'язку України платити щорічні членські внески до бюджету агентства.

«Розмір членських внесків до бюджету агентства IRENA визначається за шкалою внесків, яка встановлюється Асамблеєю (як вищим органом агентства) на основі шкали внесків до Організації Об'єднаних Націй. Згідно з проектом шкали внесків, до бюджету агентства IRENA на 2017 рік розмір внеску України орієнтовно може становити 648,71 тис. грн», - йдеться в документі.

Як повідомляв УНІАН, у травні 2016 року президент України Петро Порошенко доручив голові Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергію Савчуку забезпечити приєднання України до статуту Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA).

Довідка УНІАН. Міжнародне агентство з відновлюваних джерел енергії (IRENA) створено в 2011 році. Його діяльність спрямована на забезпечення швидкого переходу до сталого використання відновлюваних джерел енергії у глобальних масштабах. На цей час членами IRENA є 144 країни і ще 31 країна подала заявку на приєднання до організації. Бюджет агентства на 2016-2017 роки становить 46 млн дол.