Ілюстрація / REUTERS

В Австралії в п'ятницю, 1 грудня, до загальної енергомережі підключена найбільша в світі літій-іонна акумуляторна батарея, побудована американською компанією Tesla.

Як пише DW, загальна потужність батареї Powerpack становить 100 МВт, а ємність - 129 МВт-год. Вона здатна забезпечувати електрикою близько 30 тисяч будинків протягом години. Вона заряджатиметься від відновлюваних джерел енергії парку вітряних електростанцій Hornsdale, а потім постачатиме електрику в пікові години.

1 грудня, коли в Австралії починається літо, батарея почала подачу електроенергії в мережу штату Південна Австралія.

Відео дня

"Південна Австралія зараз є лідером в світі за регульованою відновлюваною енергетикою", - заявив під час запуску батареї прем'єр-міністр штату Південна Австралія Джей Ветерілл, інформує Reuters.

Засновник Tesla Ілон Маск пообіцяв наприкінці вересня, що збере акумуляторну батарею за сто днів з моменту підписання угоди. У випадку порушення строку такої угоди, а саме у випадку затягування термінів - Маск гарантував, що поверне уряду Південної Австралії гроші, витрачені на установку батареї. Роботи стартували 30 вересня і на зборку батареї пішло лише 60 днів.

Південна Австралія зіткнулася з гострою нестачею електроенергії після того, як у вересні 2016 року на штат обрушився найсильніший за останні 50 років ураган, внаслідок чого він залишився без електроенергії. Протягом наступних кількох місяців у штаті також виникали перебої з подачею електроенергії.