Ілюстрація / REUTERS

За січень-вересень 2017 року в Україні понад 1,2 тис. родин встановили на своїх будинках сонячні електростанції, що у півтора рази більше, ніж за весь 2016 рік.

Про це повідомляє прес-служба Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

Загалом в Україні станом на 21 жовтня 2323 родини встановили сонячні електроустановки загальною потужністю 37 МВт і залучили для цього майже 35 млн євро інвестицій.

Відео дня

Згідно з повідомленням, у III кварталі 2017 року ще 688 домогосподарств віддали перевагу електроенергії з енергії сонця, що на 42% більше, порівняно з II кварталом цього року. Також цей показник утричі більший, ніж за аналогічний період 2016 року, коли лише 195 домогосподарств встановили сонячні панелі. За цей же період 2015 року таких родин взагалі було лише 38.

Читайте такожНа Львівщині відкриють сонячну та вітрову електростанції

«Стрімкий попит населення на сонячну електроенергію пояснюється прийнятим у 2015 році Законом України № 514-VIII, яким надано вигідний «зелений» тариф з прив’язкою його до курсу євро. Це означає, що домогосподарство може продавати надлишок згенерованої «чистої» електроенергії в мережу і швидко повертати кошти, вкладені у сонячні панелі без застережень щодо інфляції», - сказав голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Повідомляється, що ті, хто встановив сонячні установки потужністю до 30 кВт у 2017 році, можуть реалізовувати «чисту» енергію за тарифом 18,09 євроценти/кВт*год до 2030 року.

Переходити на сонячну електроенергію також допомагає влада на місцях. Зокрема, на Львівщині з обласного бюджету домогосподарству повертають 22% річних за кредитом на сонячні панелі, а на Житомирщині – 20% суми кредиту.

«Як бачимо, сонячні електроустановки стають доступнішими пересічним громадянам. Це сигнал інвесторам, адже відкривається величезний ринок сонячних панелей, оскільки в Україні 6,5 млн індивідуальних домогосподарств. Тому будівництво заводу з виробництва сонячних модулів буде вигідною справою та стане позитивним внеском в економіку країни», - підкреслив Савчук.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня 2014 року Кабінет міністрів затвердив Національний план дій з відновлюваної енергетики до 2020 року, який передбачає збільшення частки відновлюваних джерел у загальному балансі генерації електроенергії з близько 1% до 11%.