Фото УНІАН

Через 30 років після Чорнобильської катастрофи територію зони відчуження розділили на 2 частини: 10 км навколо ЧАЕС отримали статус району спеціального промислового використання, а решта землі в межах 30 км - заповідника.

Читайте такожУкраїнський інвестор почав будівництво сонячної електростанції у Чорнобильській зоні

Видання "Новое время" зібрало 10 маловідомих фактів про Чорнобильську зону, яка вже стала раєм для диких тварин і незабаром стане майданчиком для альтернативної сонячної енергетики.

Відео дня

1. У 30-кілометровій зоні відчуження відновилася оригінальна екосистема Полісся, якою вона була в середині XVIII століття.

Тут мешкає 409 видів тварин і птахів, з яких 54 занесені в Червону книгу. Біологи також нарахували в зоні 1,2 тисячі видів рослин, у тому числі 19 червонокнижних. Серед рідкісних тварин, що живуть неподалік від ЧАЕС - чорний лелека, яка мешкає виключно в безлюдних місцях, орлан-білохвіст – хижак з розмахом крил під два метри і зникла з цих місць 50 років тому рись.

Вирішальним фактором відновлення місцевої популяції тварин і рослин стало відсутність людини.

2. Біосферний заповідник, відкритий у зоні відчуження з 31 березня 2017 року - найбільший в Україні. Його площа становить 230 тисяч гектарів. До цього найбільшим заповідником був заповідник у Рівненській області (42 тисячі га).

За площею і ступеню безлюдності заповідник у Чорнобильській зоні посідає також перше місце в Європі.

Одним з його завдань стане розвиток науки і співробітництво з міжнародними структурами. За проектом працювати тут будуть більше 500 співробітників, а бюджет всієї структури на 2018-й рік складе 110 млн грн. Однак у 2017 році Мінфін поки виділив на новий заповідник лише 5,5 млн грн.

3. Незважаючи на високий рівень радіації, в ставку-охолоджувачі Чорнобильської АЕС живе безліч риби. Зокрема, тут водяться величезні соми.

Ловити цю рибу і вживати її в їжу не можна, так як в ній накопичуються радіоактивні речовини.

Крім того, поруч зі станцією живе бобер.

 4. За минулий рік зону відчуження відвідали 19,5 тис. туристів з 86 країн, багато з яких іноземці.

Так, з 8 тисяч туристів, яких привезла в зону приватна компанія Чорнобиль Тур за минулий рік, були іноземцями 80%. Вартість одноденного туру для них - 2,1 тисячі гривень, для українців - 650 гривень.

5. Крім того, кілька сотень чоловік кожен рік пробираються в зону відчуження нелегально, з групами "сталкерів".

У минулому році поліція затримала 374 таких туристів-нелегалів, які вирушають туди, щоб побачити своїми очима повернення дикої природи.

6. У зоні відчуження полюють і ловлять рибу браконьєри. За словами співробітниці Київського зоопарку Марини Шквирі, яка вивчає хижих тварин навколо ЧАЕС, щороку вона знаходить кілька тварин, які загинули від куль.

При цьому браконьєри сильно ризикують їсти м'ясо тварин і риб з Чорнобильської зони не можна, оскільки воно накопичує радіоактивні речовини.

7. У 10-кілометровій зоні навколо ЧАЕС вже почалися роботи зі зведення сонячної електростанції, яка з часом повинна буде виробляти 1% всієї електроенергії в Україні.

Поки інвестор розчищає майданчик під будівництво, а пілотний проект планують запустити вже влітку. В цілому, під сонячні батареї тут відвели 2,5 тисячі га.

8. В зону відчуження в 1990-х роках завезли кілька коней Пржевальського - зникаючого підвиду дикого коня з Азії.

Нині в усьому світі налічується близько двох тисяч коней Пржевальського, які походять від декількох тварин, відловлених на початку XX століття в Джунгарії. За оцінками вчених, в Чорнобильській зоні живе близько сотні з них.

9. Місто Чорнобиль в 20 км від ЧАЕС потрапило у заповідну зону. На відміну від Прип'яті, яка знаходиться дуже близько від атомної електростанції в Чорнобилі живуть люди.

Це частина персоналу зони і станції, що працює тут з вахтовим принципом.

10. У зоні відчуження все ще проживає близько 140 самоселів - місцевих жителів, які після аварії та евакуації нелегально повернулися в рідні місця і залишилися тут жити.

Повну версію матеріалу читайте в новому номері журналу Новое время - №17 від 12 травня 2017 року.