Фото прес-служба ТОДА

Як повідомили УНІАН в прес-службі облдержадміністрації, зокрема в рамках пілотного проекту даними системами заплановано обладнати Петриківський обласний комунальний геріатричний пансіонат, Теребовлянський обласний комунальний психоневрологічний будинок, Більче-Золотецьку та Микулинецьку обласні фізіотерапевтичні лікарні реабілітації.

На даний час проводяться розрахунки потужності сонячних колекторів для підігріву гарячої води в даних установах.

Фото прес-служба ТОДА

«Перехід на альтернативні джерела енергії, в тому числі використання енергії сонця – перспективний напрямок, який забезпечить Україні енергетичну свободу. У нас вже здійснено низку кроків у цьому напрямку, і досвід польських колег у цьому стане для нас в нагоді», – зазначив голова ТОДА Степан Барна у Жешуві, де відбувався Х Форум Європа-Україна. В рамках форуму члени делегації з Тернопільщини ознайомилися з роботою фотовольтаїчної станції в Жешуві, основний принцип роботи якої полягає в переробці сонячної енергії на електричну.

Відео дня

«Враховуючи висновки експертів про те, що Тернопільська область майже на 70% може замінити споживання природного газу альтернативними джерелами енергії – питання одне із пріоритетних для стратегічного розвитку нашого краю, ми рухаємося вперед у цьому напрямку», – сказав Барна.

Він додав, що з метою забезпечення виробництва електричної енергії з відновлюваних джерел енергії у Підгаєцькому та Шумському районах розроблено проекти будівництва сонячних фотоелектричних станцій. Дані проекти подано на участь у спільному з Європейським інвестиційним банком проекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України».

Проекти пройшли відбір в Мінрегіонбуді та передані в Міністерство фінансів України для експертизи.

Фото прес-служба ТОДА