Иллюстрация / REUTERS

За прийняття проекту закону №5129 «Про внесення змін до Закону України «Про електроенергетику» (щодо коефіцієнтів «зеленого» тарифу для електроенергії, виробленої з використанням альтернативних джерел енергії) у першому читанні проголосували 232 народних депутата за необхідних 226.

«Якщо ми підтримуємо цей законопроект, то в «зелених» тарифах нічого не зміниться в наступному році. Якщо ми цей законопроект не підтримуємо, то з 1 січня 2017 року вдвічі зросте тариф для підприємств сонячної енергетики, які свого часу побудував Клюєв», - сказала, представляючи відповідний законопроект, народний депутат України Тетяна Чорновіл.

Вона зазначила, що зараз для даних станцій тариф становить 23 євроцента за 1 кВт-год, а в разі неприйняття даного законопроекту зросте до 46 євроцентів за 1 кВт-год.

Відео дня

Читайте такожНа Вінниччині побудували сонячну електростанцію за 8,4 мільйона євро

«Зараз тариф, який удвічі перевищує відповідний середній тариф на станції в Європі, а якщо ми не проголосуємо, то буде перевищувати в 5 разів. Тому йдеться про великі втрати, близько 2 млрд грн додаткових коштів, для «Енергоринку», - сказала вона.

«Ми зараз порушуємо питання «зеленого» тарифу для електростанцій, які побудував Клюєв, не тому що це Клюєв, а тому що свого часу для цих електростанцій було створено корупційний тариф», - додала вона.

Згідно з документом, у разі прийняття даного законопроекту, коефіцієнт зеленого тарифу для СЕС потужністю більше 10 МВт, введених в експлуатацію до 31 березня 2013 року, становитиме 4,8 (зараз 8,64), з 1 квітня 2013 року до кінця 2014 року - 3,5 (6,3), з 1 січня 2015 року і до 30 червня 2015 року - 3,15 (5,67).

Як повідомляв УНІАН, тариф на електроенергію, вироблену сонячними електростанціями, станом на 10 грудня становить у середньому близько 8 грн за 1 кВт/год.

Сонячні електростанції за 2011-2013 роки збільшили відпуск електроенергії в мережу у 19 разів - до 562,8 млн кВт/год з 30,1 млн кВт/год. Такий різкий ривок у розвитку даного виду генерації ЗМІ пов'язують з діяльністю компанії Activ Solar, підконтрольній одному з найближчих соратників екс-президента Віктора Януковича - Андрію Клюєву.

Довідка УНІАН. Компанія Activ Solar - міжнародна група компаній зі штаб-квартирою у Відні (Австрія), спеціалізується на розробці і виробництві сонячних технологій. Основні напрямки діяльності: виробництво кремнієвих продуктів і розвиток фотоелектричних сонячних парків. Дочірнім підприємством Activ Solar є «Завод напівпровідників» (Запоріжжя).