REUTERS

Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook повідомив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

«За попередніми оцінками компанії (CCEC і GCL - УНІАН) готові інвестувати в проект Chornobyl Solar (будівництво сонячних електростанцій в зоні відчуження - УНІАН) понад 1 млрд дол. упродовж наступних двох років», - написав Семерак, додавши, що днями він провів зустрічі з керівництвом цих китайських компаній, які є лідерами на світовому ринку відновлюваної енергетики.

«Представники цих компаній вже зараз працюють безпосередньо в Чорнобильській зоні і на місці вивчають ситуацію і наші інфраструктурно-технологічні можливості... Наші переговори – вельми оптимістичні», - зазначив міністр, додавши, що про деталі цих переговорів він зможе повідомити після підписання відповідних договорів.

Відео дня

Читайте такожФерма сонячної енергії в зоні відчуження: чи запрацює це в Україні

Як повідомляв УНІАН, у 2014 році компанія Vipiemme Solar SRL після підписання меморандуму з Мінекології України мала намір встановити сонячні панелі потужністю до 0,5 МВт в зоні відчуження, проте проект так і не був реалізований.

У квітні поточного року голова Держагентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук в інтерв'ю УНІАН розповів, що всі наміри будувати сонячні електростанції в Чорнобильській зоні не реалізовані через неврегульованість у законодавстві питання виділення землі.

Проблему було розв’язано з прийняттям законопроекту про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника в зоні відчуження. Документ був підписаний президентом України 26 квітня 2016 року.

Наприкінці серпня Держагентство з управління зоною повідомило про намір передати в оренду 3,38 га землі на 49 років під будівництво сонячної електростанції. Вартість об'єкта оренди без урахування ПДВ становитиме 6,2 млн грн. Після цього агентство опублікувало презентацію розробки проекту будівництва сонячних електростанцій в Чорнобильській зоні Chornobyl Solar у 10-кілометровій зоні АЕС на площі 2,5 тис. га.

Читайте такожКанада готова долучитися до реформування сфери надрокористування в Україні

Згідно з матеріалами презентації, будувати сонячні електростанції планується в 10-кілометровій зоні в напрямку на південь від Чорнобильської АЕС. Готуються для будівництва ділянки розташовані поблизу доріг і ліній електропередачі. Сонячне випромінювання на території становить 1300 кВт-год на кв. м. Зазначається, що до існуючої інфраструктури можна підключити 200 МВт генеруючих потужностей. У разі вкладення коштів у розширення інфраструктури потужності підключення можна збільшити до 1200 МВт.

У середині вересня Семерак повідомляв, що близько 10 компаній зацікавилися проектами будівництва сонячних електростанцій в зоні відчуження.