Фото: mixstuff.ru

Результатами комп'ютерного моделювання фахівці поділилися з журналом Science Advances, повідомляє "Версія".

Фахівцям вдалося довести, що бактерії, які являють собою дуже швидко пересуваються мікроорганізми, можуть приводити в рух циліндрові мотори крихітної вітряної електростанції.

Читайте такожУкраїнські ВЕС в 2015 році виробили 1,125 млн кВт-год. електроенергії

Відео дня

За словами фізиків, вітрову станцію в рух приводить так званий ефект роїння. Останній виникає, коли безліч частинок, з яких складається та чи інша субстанція, здійснюють хаотичні рухи. Фізики впевнені, що бактерії можна використовувати для створення малих електростанцій. Вони, в свою чергу, зможуть постачати енергією мікроскопічні двигуни, оптичні перемикачі або навіть деталі смартфонів. Так званим паливом для станцій стануть щільні бактеріальні суспензії, які, завдяки ефекту роїння, течуть самі по собі. Фізики відзначили, що самі по собі бактерії продовжують хаотично рухатися до тих пір, поки вони занурені в живильний склад. Однак руху мікроорганізмів настільки хаотичні, що відразу витягти з них енергію неможливо.

Для того, щоб впорядкувати рух потоку вчені спорудили з 64 мікро моторів, розташованих симетрично один одному, грати і завантажили конструкцію всередину живильної суспензії. Вчені виявили, що бактерії рухаються таким чином, що поруч стоять мотори обертаються в протилежних напрямках.

За своїм принципом роботи пристрій нагадало фізикам класичну вітряну електростанцію. Крім того, вчені з'ясували, що якщо занурити в суспензію тільки один мотор, то він буде обертатися довільно. Фізики прийшли до висновку, що хаотичний рух бактерій може безперервно виробляти механічну енергію, яка здатна приводити мікромотори в рух.