nnm.me

Група вчених з Прінстонського університету і Університету "Флорида Галф Кост" (США) вирішила використовувати гнилі помідори в якості джерела енергії. Результати роботи дослідники представили на щорічних зборах Американського хімічного товариства, передає "Телеграф".

Аспірантка Наміта Шреста, яка працює над проектом, стверджує, що томати можуть бути прийнятною основою для хімічного джерела струму. Бактерії окислюють м'якоть плодів, що вивільняє електрони і створює струм. При цьому особливу роль в процесі відіграє лікопін — пігмент, що надає томатам червоний колір і стимулює генерацію електричних зарядів.

Читайте такожВ Нідерландах створять мережу електрозаправок, які живитимуться енергією сонця

Відео дня

Вчені стверджують, що енергетична ефективність від мікробного розкладання томатів чи не перевершує чисті хімічні речовини, які зазвичай використовуються в гальванічних елементах. Хоча вихідна потужність від їх устрою мала — 10 міліграмів томатних відходів створить лише 0,3 вата електроенергії — дослідники обіцяють, що цей показник може бути збільшений на кілька порядків.

За розрахунками авторів дослідження, якщо використовувати всі зіпсовані томати, які набираються в штаті Флорида за рік, то енергії від них вистачить на 90 днів роботи всіх атракціонів у парку Disney World.