Сильные ветры в Техасе дуют в ночное время / nytimes.com

У даний час в Далласі тисячі клієнтів TXU Energy не платять абсолютно нічого за електроенергію, яку вони використовують, між 9 годиною вечора і 6 ранку. Причиною такої ситуації стала не тільки трохи завищена ціна на «денну енергію», але і надлишок енергії, створюваної вітряними турбінами, пише Facepla.net з посиланням на nytimes.com.

Найсильніші вітри в Техасі дмуть в нічний час, виробляючи шалено дешеву електрику завдяки також федеральним податковим кредитами. Виходить настільки дешева електроенергія, що комунальна компанія вирішила віддавати її безкоштовно.

Вітрова енергія становить 10 відсотків виробництва енергії штату, найбільша пропорція по країні. Техас також має свою власну електромережу, яка не пов'язана з іншими штатами, унікальна схема, яка, по суті, означає, що енергія, яка виробляється у Техасі має споживатися лише в Техасі. Компанія TXU Energy рекомендує клієнтам повною мірою скористатися вільними годинами, використовуючи стільки електрики, скільки їм потрібно.

Читайте такожСильний вітер дозволив Данії виробити рекордну кількість електроенергії

Кілька телекомпаній і радіостанцій, спільно з соціальними медіа, рекламували переваги безкоштовного нічного графіка в своєму ефірі протягом декількох місяців, щоб допомогти підвищити нічне споживання енергії.

За іронією долі, віддаючи електроенергію абсолютно безкоштовно, компанія фактично зберігає гроші в довгостроковій перспективі. Надлишок вітрової енергії оподатковується енергосистеми, що обходиться дорожче в плані технічного обслуговування і експлуатаційних витрат.

В той час, коли більша частина жителів Далласа чекає 9 вечора, щоб запустити прання, посудомийну машину, і провернути термостат, а деякі люди, як передає New York Times, навіть від'єднують прилади протягом дня, щоб ще більше знизити витрати на електроенергію з власної кишені, нові «вільні» години можуть заохочувати інших бути більш марнотратними у використанні електроенергії. Тим не менш, це безпрограшна ситуація для комунального підприємства та його клієнтів.

Подібні експерименти відбуваються в різних місцях по всьому світу, де комунальні підприємства пропонують покупцям стимули для зниження споживання енергії, або дозволяють споживачам одержати знижки при використанні більшої кількості енергії в години пік. TXU Energy, звичайно, запропонував найбільш щедрий і агресивний варіант. New York Times повідомляє, що ще жоден інший великий ринок не пішов так далеко.