REUTERS

Це технологічне рішення дозволить не тільки очистити гори від відходів життєдіяльності альпіністів, але й забезпечити місцевих жителів новим джерелом палива. Про проект повідомляє Lenta.ru з посиланням на Discovery News.

Потік альпіністів щорічно залишає на схилах Евересту близько 12 тонн фекалій. Зараз відходи переносяться носильниками вручну з базових таборів до села Горакшеп. Вони скидаються у відкриті ями, де повільно висихають і розкладаються - в умовах високогір'я цей процес займає багато років. Влада Непалу та альпіністи давно намагаються вирішити цю проблему.

Американські інженери розробили біогазову установку, яка конвертує екскременти в джерело енергії (за допомогою метанового бродіння). Газ жителі Горакшепа зможуть використовувати для приготування їжі та обігріву своїх домівок.

Відео дня

Читайте такожВ Умані в рамках проекту ООН побудують котельні на біопаливі

Від стандартних біогазових установок прилад відрізняє здатність працювати при низькій температурі. Реактор буде покритий ізолюючим матеріалом з коефіцієнтом теплоопору 0,02. Для підтримки температури до 30 градусів Цельсія потрібно близько 200 ватт електроенергії (сам апарат буде розташований під землею). Оскільки село не підключене до енергомережі, установка буде забезпечена 16 сонячними батареями. Вночі і під час сильної хмарності електрику забезпечать двухвольтні акумулятори Exide LMXT.

Читайте такожУ центрі Ірландії побудують першу у світі гібридно-маховикову електростанцію (відео)

Автори ідеї вже представили свій проект на розгляд сторонніх експертів, і в лютому отримали позитивні відгуки. Жителі Горакшепа і влада Непалу також схвалили план. Зараз інженери складають кошторис - не більше кількох тисяч доларів, які планують зібрати пожертвами. Запуск біореактора запланований на 2016 рік.