Иллюстративная фотография / Фото: NASA Kennedy / Flickr

Нідерландські інженери запропонували нову систему руху для наносупутників CubeSat: очікується, що вони зможуть переміщуватися в космосі за рахунок молекул паркого льоду. Проект нової технології представлений в журналі Acta Astronautica, а коротко про нього повідомляє Лента.ру з посиланням на New Scientist.

Наносупутниками називають космічні апарати особливо малих розмірів: поширена платформа CubeSat складається з модулів у вигляді куба з ребром в десять сантиметрів і важить близько кілограма. Такі супутники дуже легко запустити (додавши до основного вантажу ракет), що робить їх ідеальним засобом для бюджетних наукових досліджень. Однак відсутність реактивного двигуна істотно обмежує їх рухливість та керованість.

Читайте такожЧерез рекордні морози Ніагарський водоспад перетворився на лід (фоторепортаж)

Відео дня

Для вирішення цієї проблеми Анджело Червоне (Angelo Cervone) з Делфтського технологічного університету сконструював ракету на крижаній тязі. У CubeSat пропонується завантажити сто грамів льоду. У космосі почнеться сублімація речовини (випаровування, минаючи стадію рідини) і виділення молекули пари. Потужність двигуна збільшується за рахунок використання нагрівального елемента.

Досвідчений екземпляр системи планується запустити в космос вже через кілька років. Зараз Червоне та його команда працюють над тим, як зберегти воду в стані льоду, поки супутник чекає запуску - термін очікування нерідко становить кілька днів. В крайньому випадку можна заморожувати воду вже на орбіті, але таке рішення ускладнить конструкцію наносупутника.