Скриншот видео BBC

Будівництво першої лагунної електростанції (ЛЕС) заплановане у Суонсі (Уельс): вона забезпечить електроенергією 155 тисяч будинків, повідомляє Lenta.ru із посиланням на BBC News.

Вартість першої електростанції складе мільярд фунтів стерлінгів, і за мегават-годину доведеться викладати відносно великі гроші, проте Tidal Lagoon Power (фірма-автор проекту) стверджує, що подальші споруди коштуватимуть значно дешевше. Зараз Tidal Lagoon Power просить 168 фунтів за мегават-годину у Суонсі, але електростанція у Кардіффі (зі зручнішою лагуною) вимагатиме не більше 95 фунтів. Для порівняння, одна мегават-година електроенергії із проектованої АЕС у Хінклі-Пойнт буде коштувати 92,5 фунта, однак ризики для навколишнього середовища у АЕС значно вищі.

Читайте такожЄврокомісія хоче до кінця року створити в ЄС єдиний енергоринок

ЛЕС відрізняються високими витратами на будівництво станцій: наприклад, у Суонсі доведеться споруджувати дамбу довжиною 8 кілометрів. Однак низькі витрати на експлуатацію дозволяють окупити первинні витрати, стверджує генеральний директор Tidal Lagoon Power Марк Шоррок (Mark Shorrock). Кошти на ЛЕС у Суонсі вже зібрані. На даний момент міністерство енергетики розглядає проект кардіффської електростанції.

ЛЕС працюють за принципом шлюзных воріт. На початку припливу ворота у дамбах закриваються, і вода накопичується на зовнішній території лагуни. У момент максимального припливу, ворота відкриваються і вода вривається всередину лагуни, рухаючи турбіни. Перед відливом ворота закриваються і випускають воду лише за максимального падіння рівня води навколо лагуни - та ще раз крутить турбіни.

Читайте такожApple інвестує 1,7 млрд євро в "зелені" дата-центри в Ірландії та Данії

Перевага лагунної енергії - не лише екологічність: на відміну від сонячних та вітрових електростанцій, ЛЕС спирається на передбачуваний щоденний ритм припливів та відливів. Що стосується шкоди для навколишнього середовища, то, згідно із заявою фірми, від потрапляння в турбіни постраждає дуже небагато риб. Крім того, запуск ЛЕС у Суонсі дозволить закрити електростанції в Абертсо, що працюють на вугіллі, - одні з найбільш брудних у світі.

Раніше УНІАН повідомляв, що Україні до 2020 року потрібно €15 млрд для збільшення частки відновлюваних джерел енергії до 11%.