Ілюстрація / REUTERS

Уряд Іспанії опублікував новий кліматичний план, з гідно з яким країна повинна повністю перейти на забезпечення електроенергії з відновлювальних джерел до 2050 року.

Як повідомляє Європравда з посиланням на Euractiv, цей намір навіть перевершує чинні плани Євросоюзу.

У законопроекті, представленому урядом у вівторок, 13 листопада, соціалістичний уряд Іспанії виклав свої плани на 2030 і 2050 роки. Головна ціль: Іспанія, п’ята за розміром економіка ЄС, повинна перейти на 70% забезпечення електроенергії з відновлювальних джерел до 2030 року.

Відео дня

До 2050 року Іспанія планує отримувати з відновлювальних джерел (вітру, сонячної енергетики та гідроенергетики) всю електроенергію.

Читайте такожКабмін виділив землю під будівництво першої вітрової електростанції у Чорнобильській зоні

Станом на 2016 рік Іспанія отримувала 23% електроенергії з відновлювальних джерел. На другому місці – атомна енергетика (понад 20%).

Для того, щоб вилучити з енергетики вугілля, нафту й газ, Іспанія планує припинити випуск ліцензій на розвідку невідновлювальних ресурсів, заборонить фрекінг та відмовиться від нових субсидій на викопні види палива.

Щонайменше 20% національного бюджету планують виділяти на кліматичну на діяльність у сфері клімату.

Згідно з інформацією джерел, законопроект буде поданий до парламенту Іспанії до кінця року.

Як повідомляв УНІАН, аналітична група Bloomberg New Energy Finance вважає, що вироблення альтернативної енергії у світі збільшиться до 50%. Так, у 2050 році будівництво нової сонячної електростанції буде на 71% дешевше, ніж зараз, а вітряної – на 58%.