Ілюстрація / REUTERS

Підключення систем відновлюваної енергетики до енергосистеми України може бути загрозою для енергетичної безпеки всієї країни. 

Відповідний лист прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману надіслав керівник СБУ Василь Грицак, передає "Економічна правда".

У повідомленні Служби безпеки, яке опинилося у розпорядженні видання, йдеться про неналежне виконання своєї роботи посадовцями "Укренерго".

Відео дня

"Зокрема, зафіксовано тенденцію до зростання темпів приєднання до енергосистеми України об’єктів відновлюваної енергетики, насамперед в південних областях та на території так званого "Острову Бурштинської ТЕС", - йдеться у повідомленні Грицака.

Зазначається, що компанія "Укренерго" видавала погодження технічних умов на приєднання до енергомережі України об'єктів відновлюваної енергетики всупереч інтересам держави. Це здійснювалося начебто без урахування реального стану розподілу потоків е/е, стійкості генераторів АЕС/ТЕС, а також реальних потреб реконструкції та модернізації обладнання.

Читайте такожРуслану офіційно проголошено Амбасадором відновлюваної енергії у світі

У повідомленні йдеться про те, що через це існує проблема балансів потужності та та енергії, а також надійності окремих енергетичних районів України. Тому СБУ рекомендує доручити "Укренерго" перевірити стан виконання договорів з об'єктами відновлюваної енергетики, а також обґрунтованість виданих протягом 2016-2018 років умов на приєднання таких об'єктів до енергомережі.

Нагадаємо, до 2030 року виробництво електроенергії в Україні на 50-90% будуть забезпечувати відновлювальні джерела, для чого в областях будуть створені децентралізовані енергетичні системи.