Ілюстрація / REUTERS

Майже 90% опитаних українців скоріше позитивно ставляться до відновлювальної енергетики.

Про це йдеться у переданих УНІАН результатах опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг».

«Майже 90% скоріше позитивно ставляться до відновлювальної («зеленої») енергетики, 8% мають нейтральне ставлення, 2% - негативне, 3% - не визначилися», - йдеться у результатах опитування.

Відео дня

75% респондентів підтримують запровадження «зеленого тарифу» для виробників електроенергії з відновлювальних джерел, що сприятиме поступовому переходу України на відновлювальні джерела енергії. 15% - не підтримують ініціативу, 10% - не визначилися.

Дослідження показало, що, чим молодші респонденти та чим вищі доходи, тим краще ставлення до відновлювальної енергетики та переходу на «зелений тариф».

«У ситуації, коли група депутатів запропонувала знизити розмір виплат виробникам відновлюваної енергії на третину, оскільки, на їх думку, Україна не може дозволити собі платити дорожче за енергію з відновлюваних джерел, а інші - навпаки вважають, що внесення змін до закону несе шкоду іноземним інвестиціям і робить Україну більш енергетично залежною, третина опитаних виступає за зменшення розміру виплат виробникам відновлювальної енергії», - йдеться у дослідженні.

Водночас 46% опитаних вважають, що потрібно зберегти тарифи на тому ж рівні (не змінювати закон), ще 22% - не змогли відповісти.

Серед тих, хто в цілому підтримує «зелений тариф», понад половина вступає проти внесення змін до законодавства і зниження розміру виплат виробникам відновлюваної енергії.

Крім того, зазначається, що за умови наявності «інтелектуальної системи обліку» у домашніх господарствах, 41% респондентів зменшили б об’єми використання ресурсів, 46% - витрачали б так само, як і зараз, ще 8% - збільшили б об’єми використання ресурсів, ще 5% - не змогли відповісти.

Читайте такожЄБРР виділить Україні 250 мільйонів євро на "зелену" енергетику

Більшою мірою до заощаджень готові жителі Заходу і Центру, люди середнього і старшого віку.

Також, згідно з результатами дослідження, якби людям довелось обирати між нижчими тарифами на електроенергією від менш надійного постачальника або ж вищими тарифами на електроенергією та надійнішим електропостачанням, то вищі тарифи, але більш надійного постачальника електроенергії обрали б 44% опитаних.

Майже 30% респондентів виступають за нижчі тарифи, навіть за умови менш надійного постачальника, для 18% - немає різниці, ще 9% - не визначилися. Вищі тарифи швидше б обрали жителі Заходу і Центру, молодь і люди середнього віку.

*** Опитування проводилось 6-14 липня серед населення віком від 18 років методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face). Вибірка, яка становить 1200 респондентів, репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Похибка репрезентативності - не більше 2,8%.