Ілюстрація / REUTERS

Компанія Scatec Solar (Норвегія) планує в 2019 році запустити в Черкаській області дві сонячні електростанції (СЕС) загальною потужністю 80 МВт.

Читайте такожУ 2050 році альтернативна енергетика займатиме 50% світового ринку

Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook повідомив віце-прем'єр-міністр Степан Кубів.

Відео дня

"Сьогодні (2 червня) зустрівся з норвезької Scatec Solar, яка планує побудувати в Черкаській області два комплекси сонячних електростанцій загальною потужністю 80 МВт. Будуватимуть в 2018 році, а в 2019 планується запустити станції в роботу", - написав він.

Кубів додав, що загалом компанія планує побудувати в Україні від 7 до 10 проектів загальною потужністю від 200 до 300 мВт і вартістю від 200 до 300 мільйонів євро.

Також у повідомленні зазначено, що обидві сторони домовилися розробити спільні українсько-норвезькі освітні програми для вузької спеціалізації молодих українських фахівців у сфері "зеленої" енергетики.

Компанія Scatec Solar, за інформацією на сайті, розробляє, будує, володіє, експлуатує і обслуговує СЕС.

Станом на 2 липня, компанія виробляє електрику від 322 МВт СЕС в Чехії, Південній Африці, Руанді, Гондурасі і Йорданії і ще 1092 МВт знаходяться в стадії будівництва.

Як повідомляв УНІАН, загальна потужність виробників з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), які працюють за "зеленим" тарифом (СЕС, ВЕС, мініГЕС, біомаса), за 6 місяців 2018 року збільшилася на 19,6%, або на 268,7 МВт - до 1643,4 МВт порівняно із загальною потужністю на 1 січня 2018 року.

1 жовтня 2014 року Кабінет міністрів затвердив Національний план дій з відновлюваної енергетики до 2020 року, який передбачає збільшення частки відновлюваних джерел у загальному балансі генерації електроенергії з близько 1% до 11%.

Головним механізмом для стимулювання розвитку такої енергетики в Україні є "зелені" тарифи – спеціально високі (вище, ніж у інших видів генерації), затверджені законом про ціни на електроенергію, яка виробляється з відновлюваних джерел.