В Одеській області розвиватимуть альтренатівную енергетику - в регіоні збудують потужні вітряні електростанції. Про це повідомив губернатор області Максим Степанов. 25 червня в Одеській ОДА підписали Меморандум про співпрацю з двома зарубіжними компаніями. Загальна сума інвестицій становить близько 270 мільйонів євро.

Литовці з «Південне Енерджі» побудують станцію потужністю 72,6 МВт. Цього вистачить, щоб забезпечити електрикою близько 150 тисяч осіб. Проект американської компанії «Юкрейн Пауер Ресоурсес» розрахований на 120 МВт (або 220 тисяч чоловік).

«Це великі потужності. Ми будемо сприяти в реалізації проектів цих компаній. Крім підвищення енергетичної бази нашої країни і виконання зобов'язань по збільшенню виробництва електроенергії з поновлюваних джерел перед ЄС, це також чималі інвестиції в саму Одеську область », - заявив Максим Степанов.

Відео дня

Будівництво електростанцій позитивно вплине на розвиток громад, інфраструктуру і робочі місця. Литовці планують встановити 19 вітряків, американці - 26.

«Литва і Україна дружать багато століть, і сьогодні ми зробили ще один крок до співпраці. Підхід Одеської обладміністрації та, зокрема, її керівника Максима Степанова дає почуття впевненості в результаті. Ми запланували будівництво 19 вітрогенераторів, які будуть виробляти електроенергію на, приблизно, 150 тисяч населення», - зазначив керівник «Південне Енерджі» Егідіюс Сімутіс.

У свою чергу, генеральний директор «Ukraine Power Resources» Пітер Гиш підкреслив, що реалізація їх проекту в Лиманському районі дозволить створити близько ста нових робочих місць, зокрема, на етапі будівництва.

Відзначимо, згідно з Енергетичною стратегією України, до 2020 року 11% електричної енергії повинні проводитися на поновлюваних джерелах, до 2035 - 25%.